Lidija By 

O AVOKADU I BRAZILSKOM RESTORANU


rodizio-brasil-56

Ne tako davno umislili smo si da možemo konkurirati brazilskom nogometu. Istina se pokazala vrlo bolnom. No Brazilci svakako mogu konkurirati našoj kuhinji. Osim što dijelimo jednaku strast prema mesu sa žara, ostalo je, kad su Brazilci u pitanju, puno egzotičnije. Živi svjedok nedavno je otvoreni, brazilski restoran Rodizio do Brazil, prvi takav u Hrvatskoj. Vijest o otvorenju opravdano je ostvanula na svim ZG portalima. Ono što je posebno naglašeno jest da se egzotični južnoamerički specijaliteti jedu do iznemoglosti po fiksnoj cijeni. S obzirom na to da je u posljednje vrijeme u modi otvaranje restorana sa zalogajčićima, ta je vijest sigurno obradovala nezasitne hrvatske trbuhe. Napokon nešto što može stati uz bok našoj janjetini i našem roštilju. I napuniti duboke hrvatske – želuce. U Rodiziju se hrana priprema na brazilskom žaru churrasco, a poslužuju ju pasadores – posebno obučeni (i odjeveni) konobari. Osim klasičnog, koji obuhvaća najmanje deset vrsta mesa, pasadores nam poslužuju i morsku varijantu s ribom i vege rodizio. Uz to ide i bogat izbor priloga.

„Brazil je inače poznat po obilju egzotičnog voća, kojeg baš u zagrebačkoj ponudi i nema previše”, kaže Gaucho chef kuhinje, Brazilac Marcelo Antonio Donazzoli. No (hvali nas Marcelo) ponuda voća i povrća na hrvatskim je tržnicama bogata pa nam može spravljati tipična brazilska jela: crni grah, Feijoadu (jelo od graha i svinjskog mesa), Moquecu (brazilsku riblju juhu) i još mnoga druga čija imena zvuče jednako komplicirano kao i ova navedena.

moqueca

Moqueca – brazilska riblja juha

Ipak, meni se osobito svidio doručak koji je pripremio gostujući na jednoj našoj televiziji: sendvič s pršutom i sirom (to sve imamo) i frape od avokada koji se jednostavno spravlja. I nije ga teško izgovoriti. A i nađe se u trgovinama bez problema.

U blender ide:

  • jedan avokado (izdubi se unutrašnjost)
  • malo mlijeka
  • nekoliko žlićica šećera.

Isprobala. Predivnoooo!

Fotografije: Rodizio do Brazil (pr), arhiva MLZ

 

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Bg ulice_
SLASTAN PUT U BEOGRAD
June 17, 2018
Collage_11
BOLJA JA!? – MOGUĆE JE
December 13, 2017
Cover12
Dva puta – s boka!
November 12, 2017
FullSizeRender 18
ŽIVOT U KRIGLI PIVA
September 30, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
IMG_20170314_135513
KAKO DA NE
April 22, 2017
cover
JEDI, MOLI, VOLI… # VOL. 3
January 02, 2017

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.