Matea By 

HNK – IZA KULISA


Slučaj je htio tako da baš negdje u trenutku u kojem napokon pišem ovaj post Hrvatskim narodnim kazalištem šeta princ Charles sa svojom družicom vojvotkinjom Camillom. Naime, u sklopu svoje dvodnevne posjete Hrvatskoj posjetili su i HNK u kojem su gledali kratak program povodom obilježavanja 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea.

Nije, dakako, ovaj britanski kraljevski par jedini na listi slavnih koji su bili gosti zagrebačkog nacionalnog kazališta – kad je kazalište posjetio papa Benedikt XVI., solistička se garderoba premjestila kako bi papa ondje imao svoju depadansu, najbližu stražnjem ulazu na koji je ušao.

HNK PREDSTAVA

Od liste gostiju još je impresivniji popis imena koji je prodefilirao scenom, od svečanog otovorenja u listopadu 1895. do danas. Spomenimo samo neka – Vivien Leigh, Laurence Olivier, Franz Liszt, Sarah Bernhardt, Dmitrij Šostakovič, Gérard Philipe, Richard Strauss, Konstantin S. Stanislavski… Popis se nastavlja unedogled.

HNK5

No zgrada koja je jedan od glavnih simbola grada nije prva u kojoj se smjestio zagrebački HNK. Mnogi ne znaju da je prije lokacije na Trgu maršala Tita kazalište bilo smješteno na još jednom kultnom zagrebačkom trgu – Markovom. Bilo je to 1834., a priča o gradnji kazališta doslovno dobivenom na lutriji sama je po sebi anegdotalna. Krsto Stanković bio je, kako u šali kažu, ondašnji Todorić, veleposjednik i trgovac koji je na bečkoj lutriji osvojio nagradu od 30 000 zlatnika – u današnjem izračunu oko pola milijuna eura. Poznavajući podneblje u kojem živi (o, zašto se ništa nije promijenilo), poslao je iz Beča prema Zagrebu tri kočije – od kojih su čak dvije putem bile opljačkane. Novca je svejedno bilo dovoljno pa se iste godine gradi kazališna zgrada na Gornjem gradu, no predstave koje se izvode ondje uglavnom su bez narodnog duha i jezika, tj. gostujućih stranih produkcija.

Zaslugom mahom iliraca tek je 1860. ustanovljeno nacionalno kazalište na hrvatskom jeziku. Kako se kulturni život razvija, a Veliki potres 1880. narušava Stankovićevo kazalište, postavlja se pitanje o novoj kazališnoj zgradi.

Matea s ledja1
Matea s cigaretom

Raspravlja se o šest različitih adresa, a ova današnja među nepopularnijima je na listi. Zašto? Pa, osim što se na današnjem Trgu maršala Tita koncem 19. stoljeća održava stočni sajam, nalazi se na ‘rubu grada’. Hahaha, da, znam, no ondašnjim je Zagrepčancima nevjerojatno da netko želi izgraditi nacionalno kazalište na mjestu s ‘takvom energijom’ i k tome još na kraju grada kad se sav život i dalje odvija oko Gradeca i Kaptola, tek 1850. ujedinjenih s okolnim naseljima.

No eto, 1895. Zagreb napokon dobiva monumentalno kazalište u neobaroknom stilu koje projektiraju bečki arhitekti Ferdinand Fellner i Hermann Helmer.

A otvorenje?

Matea na stepenicama
Collage_Matea i interijer

Bila je topla listopadska večer, četrnaesti u mjesecu, oko sedam sati uvečer. Car Franjo Josip prošetao je crvenim tepihom (red carpet before red carpet 😉) od Pravnog fakulteta do zgrade kazališta (Meštrovićev Zdenac života tek je na današnjoj lokaciji od 1912.). Ako uzmemo u obzir da je Zagreb tada imao deseterostruko manje stanovnika (oko 100 000), a automobil status otprilike svemirskog broda (prvi je proizveden u Njemačkoj prije niti deset godina), ne treba nas toliko čuditi da je na otvaranju bilo svega osam automobila.

E to već niste znali, jel tako? :-)

Collage_PROBA

Vratimo se u budućnost, posjetimo HNK danas. Od osnutka do danas promijenio je pet država i dvanaest naziva.

Samo prostor scene ima oko 100 kvadrata, a u kazalištu je zaposleno 515 osoba. Glumaca je (tek) 38, no tu su – 90 zborista, 20 solista, 80 orkestralnih umjetnika, osam krojača koji šivaju i održavaju sve kostime, čistačice i mnogi djelatnici koje ne vidite, ali čine bitan kotačić ovako velikog mehanizma.

Kako to sve znam? Jesam li poludjela od viška vremena i manjka obaveza? Ne, dapače – riječ je o sjajnom projektu HNK koji omogućava građanstvu da zaviri i ‘iza kulisa’ tj. da upozna kazalište i iz drugog ugla. Projektu je ime – Tajna povijest kazališta, a posjetiteljima jednom-dvaput mjesečno uz vodstvo svojih glumaca priča priču o kazalištu kakvo je bilo nekad i kakvo je danas. Grupe su šarolike i interaktivne jer možete ‘gnjaviti’ glumce i postavljati pitanja, a ja sam u vlasuljarni bila privilegirana pa poskrivečki isprobala neke od perika. Naš je tim prošetao s Kristijanom Potočkim (hvala, Kiki!) koji nam je u opuštenoj atmosferi ispričao većinu onog što sam gore spomnenula, ali nas i dobro prošetao kako bismo sve o čemu priča vidjeli i sami.

Skladiste cipela

Mogla bih vam pisati do prekosutra, no onda biste se umorili i odustali pa ću skratiti i reći samo najdojmljivije. Zašto mi nitko nije rekao za zgradu Kola preko puta, odnosno za ‘tajni’ prolaz – hodnik koji vodi ispod tri trake Zelenog vala – do zgrade u kojoj je velika baletna pokusna dvorana sa svom baletnom opremom? Jako moćno izgleda, pogotovo kad zamislite koliko vam je tona u tom trenu na glavi.

Što dodati? Cijelo je kazalište podijeljeno na mušku i žensku stranu koje su povezane scenom, ispod scene bili smo u trenutku dok se pozornica rotirala i osjećaj je hm, nesvakidašnji. Uletjeli smo s razgledavanjem baš na probu Kosorove Žene, impresioniralo nas je skladište cipela (a vidjeli smo samo manji dio, par tisuća prema slobodnoj procjeni), u pokusnoj je okrestar uvježbavao Romea i Juliju , a turu smo završili – logično – u kazališnom bifeu.

Mental note to myself – sljedeći put obuj tenisice.

Na fotelji s dvije noge

Idući program stručno vođenog razgledavanja kazališta na programu je 9. travnja 2016. od 11.00 do 15.00 sati.

Zahvaljujemo partnerima:

Fotografije: Dunja Plazonja, Lidija Šeatović

 

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Mandala5
Vjesnici proljeća u Mandali
April 20, 2016
1923856_827171910725695_8807328763417383959_n
MINUTA PLESA ZA GRAD
January 15, 2016
Branka
SLIKARICA KOJA OSVAJA SVIJET
January 09, 2016
Enrique Iglesias
SEDMICA U SIJEČNJU
January 05, 2016
IMG_3627
Na frizuru po dozu umjetnosti
January 05, 2016
image-567015bb405ef
DON’T BE ROMANTIC TONIGHT
January 03, 2016
Take Flight
LETEĆI GLUMCI
December 28, 2015
Arto13_Fotor
Otvoren artOmat u HDLU
December 17, 2015
community_image_1422849819
PETICA U STUDENOME
October 27, 2015

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.