My Little Zagreb By 

Lucija Lugomer – Model za PET PLUS


Lucija Lugomer djevojka je o kojoj u posljednje vrijeme itekako bruje mediji, kako domaći, tako i oni strani. Ona je, naime, prvi hrvatski plus size model, a kako se razvijala njena karijera, kada je (i još važnije – kako) odlučila prihvatiti vlastito tijelo i svoje naoko nedostatke pretvoriti u svoje prednosti i zaštitni znak, otkrila nam je u intervjuu.

Ova 23-godišnja Zagrepčanka rođena je Osijeku, no u Zagreb se doselila sa samo tri godine, a sebe opisuje kao komunikativnu, emocionalnu i nasmijanu curu koja se bavi pomaganjem životinjama, rado eksperimentira u kuhinji, a nedavno je promijenila adresu i počela živjeti s dečkom. Bez obzira na dosadašnje velike uspjehe u modnom svijetu (snimala je za talijanski Vogue te potpisala ugovor s elitnom pariškom modnom agencijom), ostala je i dalje susretljiva, jednostavna i skromna što je čini vrlo ugodnom sugovornicom. 😉

Lucija nam je otkrila i koja mjesta u gradu doživljava kao svoje omiljena te koji su joj planovi za budućnost. You go girl!

IMG_5827

Ajmo ispočetka… Za neupućene, kako se u modelingu uopće definira pojam “plus size modela”?

 Svatko taj pojam definira na svoj način no moja definicija bi bila: ‘Plus size’ je model većeg konfekcijskog broja, s izraženim oblinama koje nosi u potpunosti ponosno te želi drugima biti primjer kako sebe u potpunosti prihvatiti onakvima kakvi jesmo. U cijeloj je priči vrlo bitno još nekoliko faktora – osobnost, vokabular i ženstvenost.

Tvoja modna karijera traje tek nešto više od godinu dana, a brojni su uspjesi iza tebe. Kako je ukratko izgledao tvoj put u svijetu modelinga?

Nažalost, nitko u Hrvatskoj nije toliko zainteresiran za ovu vrstu modelinga zbog čega je, paradoksalno, svijet pokazao puno veći interes za mene. Svoj put u cijeloj priči dugujem prvenstveno sebi te svim dobrim ljudima i mojim prijateljima koji su mi pružili podršku. Kao što sam spomenula, bitnim faktorom smatram osobnost i iskrenost zbog čega se i sama najbolje povezujem s ljudima koji iskreno pričaju svoju priču i cijeli njezin tijek. Započela sam u agenciji za statiste no tamo sam naišla na neprofesionalnost te sam se tek nakon toga iskustva javila jednoj modnoj agenciji. Ni ona se nije pokazala najboljim rješenjem, no barem su mi pružili priliku te me u svojoj bazi predstavili kao novo lice. Preko te agencije nisam odradila nijedan posao, no mediji su me relativno rano otkrili, a i sama sam na svojoj stranici na društvenim mrežama prikupila preko 16 000 pratitelja. Sada sam pripadnica pariške agencije i krećem u – svijet.

IMG_5825

Pročitala sam u nekom intervjuu da si izjavila da si kao školarka imala komplekse zbog vlastitog izgleda i tijela koje ne odgovara nametnutim “idealnim” proporcijama. Kad se i kako tvoj stav o samoj sebi promijenio?

Imala sam komplekse u osnovnoj školi isključivo radi djece koja su me zadirkivala i nikako me nisu prihvaćala jer sam bila odraslija od njih. U životu su me interesirale druge stvari. Nisam se nikako dobro osjećala i sjećam se dan-danas da sam u školu dolazila sa strahom, bojeći se hoće li tko šričati sa mnom i sjediti pored mene za užinom. Sjećam se tog perioda kao jako ružnog te tek danas, kad pričam o tome, shvaćam koliko sam bila istraumatizirana, a da to nisam ni znala. Stvari su se, srećom, promijenile u srednjoj. Ja sam se promijenila, počela sam se puno više dotjerivati, no i dalje to nije bilo – to. Danas su baš ti ljudi iz prošlosti prvi koji me zovu na kave, baš kako nam roditelji govore da će biti. Moja je majka umrla kad sam imala 11 godina i to je razdoblje gubitka identiteta za mene. Puno dugujem mom ocu – on me naučio komunicirati, prihvaćati vlastitu različitost, vodio me na prve manikure… Tješio me kad bih iz škole dolazila uplakana i nesretna. Moja je mama bila primjer ljepote, ženstvenosti, držanja i dostojanstva. Danas sam zahvalna da sam imala prilike učiti po takvom modelu i sada sam ja ta koja to širim s velikim ponosom na druge žene.

Lucija1

Koliki su mediji krivci u nametanju te iskvarene i uniformirane definicije ljepote i kako to utječe na mlade djevojke?

Mediji su samo nusprodukt onoga što smo mi odlučili. 90-60-90? Mediji su ljudi. Mi ih stvaramo i dajemo im život. Mlade djevojke danas više niti ne razumiju istinsko značenje ljepote. Izgled je postao sve, nažalost. Žao mi je zbog njih da nisu od malih nogu naučene koliko je važno voljeti sebe i brinuti o sebi. Kada sebe volimo, to nema potrebe govoriti naglas, to se jednostavno vidi! A onda takve ljude i privlačimo sebi. Smatram da su u životu zaista najbitnije male stvari.

Imaš li kakvu poruku za naše mlade čitateljice? Što, po tebi, čini ženu lijepom?

Ljepota je sve ono što živi u nama. Sve što bismo voljeli, sve u čemu se možemo zamisliti, ali se previše bojimo. Ljepota je imati mirnu savjest, dobro srce, znati se ustati i kada padnemo. Ljepota je kada se znamo nasmijati samome sebi, kad smo spremni sreću dijeliti s drugima. Prihvatiti sebe i nije najlakša stvar na svijetu, ali svi to doživljavamo kad-tad!

Boriš li se još uvijek s predrasudama? 

Borim li se s predrasudama? Bih li bila tu gdje jesam da se ne borim? 😉 Predrasuda će uvijek biti, samo ja sam spremnija od svih predrasuda zajedno.

Lucija

Nedavno si snimala i za talijanski Vogue. Koliko ti, u tom smislu, znači svojevrsno priznanje vrha modne elite?

Puno mi znači, naravno. Trebalo mi je tri dana da dođem sebi. Ali kada danas razgovaram o tom intervjuu, razmišljam o tome da ću jednog dana djeci moći pričati o tome za što se njihova mama borila i sigurna sam da će biti ponosni. Ja se osobno ne zadovoljavam time, sada tek želim još i više jer znam da mogu. Ako sam uspjela u Vogueu za koji se modeli trude godinama, a mene su osobno zvali na intervju, pitam se – gdje mi je kraj? :)

U medijima je odjeknula i vijest da si potpisala ekskluzivni ugovor s pariškom modnom agencijom Baker Model Managment, koja je do sada angažirala samo američke modele. Znači li to da uskoro mijenjaš adresu?

Ne znači. Zasad moj put uključuje London, a nakon toga ću znati puno više o svemu. Pariz je predivna modna prijestolnica i mislim da bolju odluku nisam mogla donijeti.

12993506_986801438062585_2835499825273393869_n
12963492_986801404729255_7251278609059238102_n

Iako plus size, itekako brineš o svom izgledu, prehrani, tjelovježbi… Koji su tvoji beauty rituali?

Pijem puuuno tekućine, redovito uklanjam šminku s lice te odlazim u teretanu. Važna mi je urednost i čistoća, lijepi i uredni nokti, čista kosa…Tada osjećam da mi je dovoljna samo haljinica i crveni ruž pa makar i ostala kući.

Kako se opuštaš u slobodnim trenucima?

Šetnjama, odlascima u prirodu, bavljenjem sa psima, sunčanjem, fotografiranjem, šminkanjem… Jutarnji doručak uz cvrkut ptica, držanje za ruku s dragim, gašenje mobitela i smijanje do kasno u noć s prijateljima.

Gdje se vidiš za deset godina?

Vidim se kao majku dvoje djece, u sretnom braku, ispunjenom ljubavi i razumijevanjem. Vidim se ženom koja pomaže drugima i koja je vrlo uspješna u tome što radi. Vidim se čovjekom. I osobom koja još uvijek zna što je sreća u malim stvarima. To istinski želim samoj sebi.

BLIC PITANJA

S obzirom da u Zagrebu živi već dvadeset godina, nismo mogli s Lucijom ne popričati i o našem gradu i svemu što joj on znači…

MOJE NAJ:

  • Mjesto za šetnju: Maksimirska šuma
  • Mjesto za izlazak: Zagrebačka kazališta i kina i Johann Franck
  • Mjesto na koje bih izvela dečka: Gornji grad ljeti, na koncert na otvorenom
  • U tri riječi Zagreb bih opisala kaoDivan, užurban i veliki domaćin

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

IMG_0131
SOMETHING BEAUTIFUL BY LILI
June 22, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MA2016_24_0018 rec
LET’S TALK ABOUT BEAUTY
May 28, 2017
IMG_3582 - Copy
SNAGA VOLJE
February 18, 2017
IMG_5205
KREATIVNE OVČICE STVARAJU VIZUALNI IDENTITET
February 01, 2017
london1
FRIZURA, KULTURA I JEDNO PUTOVANJE
December 08, 2016
foreo3
NOVI STANOVNIK MOGA GRADA
November 14, 2016
lampa_cover
NEKE SU STVARI ZA CIJELI ŽIVOT
October 08, 2016
salon2_fotor
IT’S SHOWTIME!
September 24, 2016

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.