Diana By 

CHEF MARKO


Zadnjih nekoliko godina, zahvaljujući brojnim kulinarskim emisijama, kuhanje se vratilo u modu, a vrhunski kuhari postali su superzvijezde. Jedna mlada zvijezda u nastajanju je i Marko Josipović, koji sa samo 16 godina već piše za neke poznate hrvatske portale, vodi svoj food blog, a kad ga spomenete u zagrebačkim slastičarskim krugovima dobijete komentar: O pa znamo mi za Marka, on je zbilja potencijal. S Markom smo razgovarali jedne ne tako sunčane subote jer nas je zanimalo otkud ljubav prema pripremanju kolača.

MarkoBakes_10_1

“Oduvijek sam doma pomagao u pripremi božićnih kolača, a jednom me prilikom mama naučila raditi biskvit po bakinom receptu. Nakon toga sam počeo eksperimentirati, naravno uz pomoć videa na YouTubeu i gledanja emisija na 24kitchen jer još uvijek nemam dovoljno znanja da sam izmišljam recepte. No polako u svaki recept dodam nešto svoje“, skromno nam kaže ovaj zagrebački gimnazijalac dok sjedimo na kavi i kolačima u slastičarnici Cup&Cake, koja je inače i jedna od njegovih omiljenih slastičarnica.

MarkoBakes25

Zanimalo nas je i što najviše voli raditi i tko ima napornu dužnost degustiranja svih tih silnih kolača. “Najviše volim raditi torte, no to mi oduzme puno vremena. Torta koju sam radio za svoj rođendan, koja ja izgledala poput američkih palačinki, a iznutra je bila čokoladna, uzela mi je pet do šest sati, što je puno, kad vas sljedećeg dana čekaju školske obaveze. Volim raditi i cupcakes jer su jednostavni i dobro izgledaju na slikama“, kaže.

Collage_Fotor
Kolaci2

Marko ima i svoj Instagram profil, @marko_bakes, a sve fotke koje su gore sam je aranžirao i fotografirao. “Uvijek tražim inspiraciju kako napraviti nešto. Ako tražim inspiraciju za recepte, prvo se konzultiram s Marthom Stewart, a uzor mi je i Donal Skehan. Inspiraciju za fotke tražim na društvenim mrežama, poput Pinteresta i Instagrama“, kaže Marko, kojeg su i u školi (X. gimnaziji Ivan Supek) počeli zvati marko_bakes. Kolače degustiraju obitelj i frendovi, kojima često napravi i tortu za rođendan. Kad ne peče, Marko izvršava školske obaveze, ide na dramsku u ZKM ili se druži s frendovima, kao i svaki drugi tinejdžer. Želja mu je i dalje se usavršavati, a jednog dana, tko zna, možda upiše i neku kulinarsku akademiju u nekoj od svjetskih slastičarskih metropola. Mi mu želimo da mu se želja ostvari 😀

Kolaci1

Fotografije Marka Josipovića: MARIJA LAĆA

Fotografije kolača: Marko Josipović

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Bg ulice_
SLASTAN PUT U BEOGRAD
June 17, 2018
Collage_11
BOLJA JA!? – MOGUĆE JE
December 13, 2017
Cover12
Dva puta – s boka!
November 12, 2017
IMG_0131
SOMETHING BEAUTIFUL BY LILI
June 22, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
IMG_5205
KREATIVNE OVČICE STVARAJU VIZUALNI IDENTITET
February 01, 2017
cover
JEDI, MOLI, VOLI… # VOL. 3
January 02, 2017

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.