Lidija By 

MARKETINŠKA KUHINJA


Kad je hrana u pitanju, mi Hrvati (Zagrepčani) posebno smo osjetljivi. Naša kuhinja nešto je po čemu mislimo da smo prepoznatljivi u svijetu. Istini za volju, nekada se i sami malo pogubimo u vrstama i podnebljima, no imamo svoje gastronomske adute i volimo se ponositi njima. Sve to često nije marketinški definirano, no tješim se – očigledno nismo jedinstveni po tome.

Nedavno sam bacila oko na listu specijaliziranog internetskog portala Trip Advisora (na kojem gosti ostavljaju svoje komentare o kvaliteti mjesta koje posjete) na kojoj se nalazi 515 zagrebačkih restorana u kojima se može dobro jesti. Iskreno, nisam uopće znala da ih toliko ima. Mislim, onih u kojima se može d o b r o jesti. Neki taj portal shvaćaju ozbiljno (navodno su se dijelili i otkazi zbog neljubaznosti konobara koje je posjetitelj oprao na tom portalu), no mnogi smatraju da većina korisnika ne objavljuje komentare pod pravim imenom i prezimenom, pa je, naravno, preporuka upitna. Meni je, prije svega, problematično to što su predmeti ocjenjivanja, u ovom slučaju restorani, smješteni u istu kategoriju, bez obzira na veličinu i vrstu usluge koju pružaju. Samo mjerilo kvalitete – hvale li vas gosti ili ne – u najmanju je ruku upitno.

Dokaz tome je i nedavno objavljena, gore spomenuta, lista na kojoj se u prvih deset nalaze skupi i ekskluzivni restorani, zalogajnice, pizzerije, slastičarnice… Uglavnom, pročitavši imena „top-10“, malo sam ostala zbunjena. Okej, možda strangeri poznaju moj grad bolje nego ja. Ili možda na visokoj poziciji na listi mogu zahvaliti naprednim marketinškim alatima kojima se bespoštedno služe. Možda se pametno koriste internetom, društvenim mrežama… Facebookom, Instagramom; omogućavaju pinganje na svoje prelijepe fotografije? Pokorili su i Twitter…

Zato sam skoknula malo do, Hrvatima najdražih, mreža i pogledala kako tamo stvari stoje. Na žalost, rezultat mojeg blic-istraživanja bio je – uglavnom razočaravajući. Čast izuzetcima (oni će se i sami prepoznati). Ako i imaju otvorene profile na tim mrežama, uglavnom neredovito ili barem nedovoljno redovito objavljuju postove, neki objavljuju stvari koje uopće nemaju veze s time čime se bave. Fotografije su prilično neatraktivne i ostaje dojam da se netko, eto, malo zabavlja kad ima vremena (dok surfa). I da… da ne zaboravim, neki nemaju otvoren nijedan profil. Prema tome ispada da je TripAdvisor zaista dovoljan. Za one koji su skeptični prema tom internetskom portalu, skromno preporučam da čitaju naše prijedloge gdje mogu dobro jesti…

Neću sada secirati istražene subjekte, no interesira li vas – možete ih sami virtualno posjetiti i procjeniti. Ja ću samo objaviti neke zgodne fotkice istih objavljene na nekoj od mreža kako bi nam ova tema ipak bila lijepo oslikana.

Prvih deset prema TripAdviseru su (u trenutku kada sam listu pregledavala, lista se, naime, stalno mijenja):

  1. Sherry’s Wines&Bites
  2. Zinfandel’s
  3. Vagabund
  4. La Štruk
  5. Mundoaka Street Food
  6. Plac
  7. Duksa Pizza
  8. Bistro Apetit
  9. Capuciner Grill&Steak
  10. Torte i To

 

Foto: Instagram

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Cover2
BEČ: 10 MJESTA ZA NAJBOLJU FOTKU U GRADU
May 14, 2019
Bg ulice_
SLASTAN PUT U BEOGRAD
June 17, 2018
Collage_11
BOLJA JA!? – MOGUĆE JE
December 13, 2017
Cover12
Dva puta – s boka!
November 12, 2017
FullSizeRender 18
ŽIVOT U KRIGLI PIVA
September 30, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
Puklavec2
JEDI, MOLI, VOLI… I MALO PIJ!
May 14, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017