Lidija By 

IDEALNA KOMBINACIJA TOPLINE


Moj svekar radi odličnu orahovicu i višnjevaču, i kako to u uređenim obiteljima biva, koja litrica rezervirana je i za najdražu snahu. Međutim, ove godine zbog preseljenja u novi stan nije stigao pa sam tako i ja ostala bez svojega omiljenog „lijeka“ koji upotrebljavam, prije svega, u zdravstvene svrhe (protiv bolova u trbuhu i za bolji okus ručka). Što mi je preostalo nego da se sama prihvatim posla. Budući da voće mora biti u određenoj fazi zrelosti, zakasnila sam u slučaju orahovice (jer orasi moraju biti zeleni)… i odluka je pala na smokovaču jer se ista radi od suhih smokvi i jer sam recept dobila od svoje drage frizerke Miki. I jer ima ista ljekovita svojstva kao i orahovica (čak i bolja u slučaju probave). Miki nije samo vrhunska frizerka nego i odličan proizvođač likera od oraha, smokava i višnje. Najljepši dio u priči jest što svoje proizvode nesebično dijeli klijentima dok ih šiša, boji, stavlja pramenove ili fenira.

Dakle, Miki spravlja odličnu kombinaciju topline koja rezultira time da se na kraju tretmana čovjek osjeća prelijepo i (pre)toplo. Sama priprema ne zahtjeva neku osobitu stručnost – samo dobru rakiju lozovaču, prema mogućnosti domaće smokve, veliku količina strpljenja (dok se smokovača sunča na balkonu preporuča se suzdržavanje od stalnog isprobavanja; sve će biti u redu sa šećerom i bojom, vjerujte mi) i puno ljubavi (možda i malo tepanja kao u slučaju cvijeća).

Treba nam:

  • 1 l domaće loze
  • 20 kom suhih smokava
  • 15 – 20 dag šećera (može i med, tko voli)

Priprema:

U 1 litru domaće loze staviti 20 suhih smokava (ja sam ih narezala napola), dodati šećer, dobro promiješati i staviti na sunce na 40 dana i onda samo čekati. Tu i tamo promiješati.

Kažu da se može napraviti i sa svježim smokvama!

P. btw, dok se ne odlučite na ovakve zahvate, orahovica od Badela pristojna je zamjena, a nije loša ni Smokovača od Vina Prodan (može se nabaviti u dućanu Grga Čvarak).

 

FOTO: by Lidija

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Bg ulice_
SLASTAN PUT U BEOGRAD
June 17, 2018
Collage_11
BOLJA JA!? – MOGUĆE JE
December 13, 2017
Cover12
Dva puta – s boka!
November 12, 2017
FullSizeRender 18
ŽIVOT U KRIGLI PIVA
September 30, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
cover
JEDI, MOLI, VOLI… # VOL. 3
January 02, 2017
caj10
ČAJ SE PIJE SVIM OSJETILIMA
December 01, 2016