Diana By 

ČAJ SE PIJE SVIM OSJETILIMA


Kad su Alex i njegova supruga tijekom travnja 2014 putovali Hrvatskom, zaljubili su se u njene prirodne ljepote, ali i stil života koji nije toliko užurban. U kojem uvijek ima mjesta za obitelj i prijatelje i stil života kojem smisao nije jedino posao nego i uživanje u životu i malim stvarima. Stoga su se odlučili iz Kine preseliti u Zagreb i ponuditi Zagrebu nešto za što su mislili da nedostaje – mjesto na kojem se može uživati u dobrom čaju.

caj1
caj2
caj3

Na lokaciji Ilica 107 otvorili su JING YUAN Teahouse. Možda će vam se na prvu učiniti kako je to još jedna prodavaona čajeva u gradu no odlučite li ući unutra, doživjet ćete potpuno novo iskustvo.

cajc2
caj4
caj6

“Tražio sam mjesto koje je pomalo skriveno i za koje ne možete odmah s ulice dokučiti kako izgleda unutra”, priča nam Alex dok uživamo u trećem (i najboljem) točenju crvenog čaja. A kad uđete u Teahouse, odmah će vas preplaviti osjećaj smirenosti: prava atmosfera za uživanje u ceremoniji čaja.

Prije nego su doselili u Hrvatsku, Alex je prošao školovanje za majstora ceremonije čaja, što mu je do tad bio samo hobi (imao je prilično ozbiljan posao u poznatom švedskom lancu namještaja :-) ). Danas to znanje prenosi na zaposlenicu Lakšmi, koja se sprema postati majstoricom.

cajc1
caj19

Uloga majstora ceremonije čaja je da odredi tempo ispijanja čaja, kako to ne bi bilo prebrzo ni presporo, da odredi koji čaj kome odgovara, prema karakteru, energiji koju odašilje i povratnoj informaciji koju mu da. Listići čaja prelijevaju se kipućom vodom i potom pretaču u male šalice. Ovisno o kategoriji čaja, a ima ih šest: zeleni, žuti, oolong, tamni, crveni i bijeli, ceremonija ide dalje.

Za naš, crveni čaj, prvo je točenje izlio jer je previše gorko, drugo je točenje posluženo, treće i četvrto također (za crveni čaj ta su dva točenja najukusnija), a zbog jakosti čaja, on se može poslužiti i do sedmog točenja. Pije se u malim šalicama, kako bi se u potpunosti osjetila aroma čaja.

“Čaj se pije svim osjetilima”, kaže nam Alex. Listići čaja mogu se dodirnuti, osjeti se toplina čaja kroz šalicu koju držite u ruci, čaj se prije pijenja pomiriše, promatra se njegova boja… Piti čaj u kineskoj je tradiciji najbolji način održavanja zdravlja jer pomaže tijelu da se prilagodi uvjetima u kojima se nalazi. “Zato smo u ovo jesensko jutro poslužili crveni čaj, koji će nas zagrijati”, objašnjava. Ispijanje čaja ima veliku ulogu u kineskoj tradiciji, a ono je i metafora za život.

caj20

“Kao što ste vidjeli, prvo točenje crvenog čaja koje smo pili imalo je gorak okus. Takav je i čovjek u mladosti: najvažnije mu je kako se on sam osjeća, nije ga baš briga za druge te za okolinu ostavlja gorak dojam. Treće i četvrto točenje bili su puno blaži. To je razdoblje života u kojem čovjek počinje brinuti za druge, više nije sam sebi na prvom mjestu te je i za okolinu puno blaži. Zadnje točenje uopće neće biti gorko, bit će posve blagog, mirnog okusa. To je razdoblje života u kojem čovjek nauči prihvatiti život kako dolazi i u kojem mu je sve u redu jer on je iznutra miran”, objašnjava nam Alex.

caj17

Iako se u kineskoj tradiciji u čaj ne dodaje ništa na što smo mi navikli, poput šećera, mlijeka ili limuna, u zadnje se vrijeme uz čaj zna poslužiti i limun, ali i dodati mu neke puno egzotičnije stvari, poput osušenih cvjetova ruže. Uz čaj se poslužuju i jednostavni kolačići koje će u JING YUAN Teahouse uskoro imati u ponudi. Ako ste stoga u potrazi za svojim zenom, zašto ne početi šalicom čaja?

Tekst: Diana Martinaj

Fotografije: Željka Mikulčić

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Bg ulice_
SLASTAN PUT U BEOGRAD
June 17, 2018
Collage_11
BOLJA JA!? – MOGUĆE JE
December 13, 2017
Cover12
Dva puta – s boka!
November 12, 2017
CC1
Kavu s mlijekom i mačku, molim vas!
October 15, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
IMG_20170314_135513
KAKO DA NE
April 22, 2017
IMG_2530
MASAŽE INSPIRIRANE ZAGREBOM
March 22, 2017

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.