Matea By 

Vjesnici proljeća u Mandali


Kaže Johnny (Štulić) u istoimenoj stvari da je proljeće 13. u decembru… Wishful thinking, naravno, ali ono što svake godine primijetim je da je proljeće već od sredine veljače… Barem ako je suditi prema vjesnicima proljeća. Najprije će krenuti visibabe, bijele, nježne i fragilne, provirujući stidljivo ispod tek otopljenog snježnog pokrivača… Nakon njih, color-block šafrana i jaglaca najavit će prve sunčane dane nakon sivih magla i hladnih jutra. Mimoze će nam se prišmajhlati svojim zlatnožutim cvjetovima opojnog mirisa…. A onda slijedi tulum – zumbuli, tulipani, frezije, narcise… Priroda nas prati kako se lagaaano budimo iz zimskog sna i opija nas divnim mirisima i bojama, valjda za nagradu što smo preživjeli još jednu zimu. Tri put hura za nas! No osim nas, i priroda se budi, rađa i kreće u novi krug i novi ciklus slavljenja života.

Mandala6

Proljeće je stiglo, ne samo na ulice, trgove i u parkove, prišuljalo se i u Mandalu, frizerski studio ponešto samozatajno smješten u veži u Jurišićevoj na broju 21. Zašto smo se u Mandalu zaljubili već na prvi posjet? Ideja vlasnika, Vlaste Menges i Darka Purića, bila je ponuditi ponešto drugačije iskustvo brige o kosi, iskustvo koje će pružiti multiužitak i osim kose, nahraniti naše oči i uši.

Mandala2
Mandala4

Svojevrsni Mandalin moto – FRIZURA I KULTURA – nije samo slovo na papiru jer je nakon umjetnice Petre Lidije Ševeljević i tatoo artistice Nike Dott, početkom mjeseca otvorena izložba slikarice Valerije Pavić simboličnog naziva Vjesnici proljeća.

Valerija je slikarski zanat ispekla u Kanadi u kojoj je provela djetinjstvo i ponovo se vratila ondje na Sveučilište za primijenjenu umjetnost i tehnologiju St. Clair, a ovo joj je druga samostalna izložba. I zaista, dok pijuckam zeleni čaj, Darko mi masira vlasište (definitivno moj omiljeni dio Madala tretmana), pogled mi bježi na slike pasjeg zuba, kockavice, jaglaca, šafrana… Proljeće na zidu, proljeće u vrtu u kojem se taman rascvjetala divlja trešnja.

Iako inače majstorica akrila, za ovu je prigodu umjetnica koristila i druge tehnike kako bi slikama dala dinamičan relejef koji okružuje pojedine vjesnike proljeća i predstavlja buran svijet koji graniči sa svakim nježnim i krhkim cvijetom.

Collage_Fotor

I tako, u Mandali vrijeme prođe u trenu pa sam tako i ja dok si rek’o proljeće spremna za “buran svijet“ i prijatelje koji me već čekaju na kavi na Britancu. A frizura je naravno, kao i uvijek nakon mandaliziranja, blistava i sjajna. Kao i moje raspoloženje.

Izložba Vjesnici proljeća otvorena je do početka svibnja, a odmah nakon toga očekuje vas nešto potpuno drugačije. Osebujan i predivan nakit mlade umjetnice Martine Bradač… dakle, u Mandali se stalno nešto događa i zaista ne morate puno lagati kad idući put nakon pramenova u salonu šefu/dečku/profesoru na faksu kažete da ste zakasnile jer ste bile na izložbi ;)).

Fotografije: Lidija Šeatović za MLZ

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

london1
FRIZURA, KULTURA I JEDNO PUTOVANJE
December 08, 2016
salon2_fotor
IT’S SHOWTIME!
September 24, 2016
Yuya1
Zagreb bi mogao biti moj dom
April 11, 2016
COVER
HNK – IZA KULISA
March 18, 2016
Darko i Vlasta
MANDALA – MJESTO UŽITKA ZA SVA ČULA
March 10, 2016
Andjeli1
IMATE LI SVOGA ANĐELA?
February 19, 2016
1923856_827171910725695_8807328763417383959_n
MINUTA PLESA ZA GRAD
January 15, 2016
Branka
SLIKARICA KOJA OSVAJA SVIJET
January 09, 2016
Enrique Iglesias
SEDMICA U SIJEČNJU
January 05, 2016

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.