Matea By 

Pričam ti priču na Griču


Dejt je bio na Zrinjevcu. Kavica u Petrinjskoj, u omiljenom Express baru, susret s prijateljima u nastajanju, sunčani utorak i prvi dani Adventa. Tek podne, a odrađen veći dio dnevnih zadataka. Sljedeći je vrlo jednostavan – gušterenje na zimskom suncu i šetnja Gornjim gradom. Otkrivanje nekih novih adventskih adresa… Ove su godine niknule na nekoliko novih lokacija, od dizajnerske Martićeve, kul gornjogradskih dvorišta, dio se preselio i u Novi Zagreb… Puno je novih to do-a u mom petite crvenom planeru, a vremena i ne toliko puno (#twoweekstillchristmas). Pa krenimo!

Processed with VSCO with a5 preset

Lidija me čeka u Francku, eksamo kavu broj dva i krećemo prema Gornjem gradu… Naravno da me zeza kad počinjem puhati nakon petnaeste stepenice, ali muskulfiber od sinoćnjeg pilatesa ne dopušta previše egzibicija. 😉

Štros je privremeno postao Strossmartre, okitio se onako pariški zavodljivo i donio novi moment u već uhodani zagrebački prosinac. Romantika all around. Nakon svih onih kava, definitivno je vrijeme za neki topli snack. Di ćemo, šta ćemo? Osam kućica donosi relativno raznoliku ponudu, no meni se nepce ovlažilo tik pred Fantastic food and drinks kod kojih je definitivno najraznovrsnija ponuda kobasica u gradu, barem mi se zasad tako čini. Da, da… Nesretni podznak u Vagi i vječna ambivalencija, ali imaju nešto drugačije u ponudi pa ne odolijevam, samo još moram odlučiti između – kobasice od jelena, vepra, blagdanske, beljske sa sirom i slaninom, domaće, roštiljske… Nekonvencionalno je kul, ali odlučujem se za pikantnu zagrebačku i mislim da nisam pogriješila jer je serviraju s prženim lukom, senfom i što svježim, što ukiseljenim povrćem. Samo još da mi se ne ohladi dok je pofotkamo. 😉

1736_fotor
img_0165_fotor

Neobično za zagrebačku pivsku ponudu, u istoj kućici snimam Estrellu koja me prustovski vraća u ljetni mode i Barcelonu, no “idemo dalje, idemo dalje” jer sunce je nemilosrdo u zimskim mjesecima i ne traje dovoljno za sve moje romantične asocijacije i gastro želje.

1732

Definitivno otkriće dana je Viška priča. Simpatični Femi iz Konobe Težok s Visa ponudio nas je sjajnim kuhanim viškim vinima vinarije Lipanović, a Plavac je stvarno dobar izbor. Nismo pogriješile. Lidija degustira i višku pogaču od rajčice, luka i inćuna i tako red vina, red priče, skoro smo zaboravile da moramo dalje… Svakako se vraćamo na domaće rakije ovih dana (limun, rogač, smokva, kadulja, travarica #bitceveselo)!

img_0171_fotor

Iznad Tešnja Štrosa smjestila se još jedna kjut lokacija, namijenjena romanticima, gastroloverima, ali i ljubiteljima lijepe scenografije. Na prekrasnoj Vranicanijevoj poljani održava se Priča s Griča, a osim spomenute gastro ponude ondje nastupaju razni glazbenici i DJ-i. Prostor je jako fotogeničan pa se vraćamo na strike a pose posao. Zgodnu kućicu ondje je smjestila i Gavella, no umjesto kazališnog repertoara, kod njih smo konzumirale rakijicu – ja pijem suhu šljivu, a L kuša jabuku i cimet. Može i može!

img_0190_fotor
collage2_fotor
img_0189_fotor

Dnevnu avanturu završavamo na svojevrsnoj gradskoj pozornici i mjestu na kojem će definitivno biti opaljeno najviše selfija ovog mjeseca – Klovićevim dvorima. Klizalište preskačemo ovaj put, no grijemo promrzlu dušu fritulama s čokoladom i cimetom na jednoj od kućica (više ništa ne pratim ni ne zapisujem, totalno smo ponesene lampicama i noćnim lookom grada koji se tako odjednom ukazao kao kulisa).

img_0226_fotor
img_0228_fotor
img_0229_fotor

Lijepo je. Znam, i hladno je, ali izvedite svoje mame, tate, bake, prijateljice i dečke, dvonožne i četveronožne ljubimce i zaputite se Gornji grad. Radni dani su možda i bolji izbor od vikenda, zbog gužvi koje su u Zagrebu postale svakodnevica u ovo doba godine. Neće vam biti žao zbog promrzilih prstića, samo budite dovoljno kreativni u ugrijavanju nakon romantične šetnje. 😉 Sav raspored adventskih događanja checkirajte na superinformativnoj stranici www.adventzageb.com

Ljubac, doskora!

Processed with VSCO with a5 preset

Tekst: Matea Roščić

Fotografije: Lidija Šeatović, Marija Laća

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Cover2
BEČ: 10 MJESTA ZA NAJBOLJU FOTKU U GRADU
May 14, 2019
IMG_7181
Božić kod zločeste mame
December 04, 2017
CC1
Kavu s mlijekom i mačku, molim vas!
October 15, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
IMG_20170314_135513
KAKO DA NE
April 22, 2017
IMG_2530
MASAŽE INSPIRIRANE ZAGREBOM
March 22, 2017
sbf_9478_145055
SAMOBORSKI FAŠNIK – Završetak u velikom stilu
March 03, 2017

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.