Ana Lucin By 

ZAGREB U PROSINCU


Ako kontinentalna hladnoća može pružiti bilo kakvu trunku romantike, onda je to svakako u sklopu zagrebačkog adventskog programa. Za mene, osim kada su u pitanju snježne radosti, nema gotovo ničeg drugog što bi me natjeralo na duži boravak na otvorenom u ovo vrijeme godine. Zagrebačke ulice najdraže su mi usred ljeta, kada zjape prazne, ali ovog prosinca u gradu ima toliko dobrih sadržaja da ću se povremeno čak i odvažiti na gužvu, miris pržene hrane i hladnoću. Grad je, uz to, tako bajkovito uređen da nominacija za titulu najbolje ovogodišnje europske božićne destinacije nikog nije iznenadila.

advent3

Europski trg

advent5

Cvjetni trg

advent6

Cvjetni trg

Od Adventa na Zrinjevcu i Europskom trgu, čarobnog Ledenog parka na Tomislavcu, Božićnog sajma na gradskim ulicama, Artomata na Trgu žrtava fašizma i Adventskog kalendara osmišljenog kroz kulturna događanja u intimnim, neotkrivenim donjogradskim dvorištima, zaista je teško izdvojiti pojedinačna događanja.

advent1_1

Zrinjevac

advent4

Jurišićeva ulica

Osobno, najdraže mi je Fuliranje, koje se ove godine iz Tomićeve proširilo i na Kurelčevu. Čeka nas više od mjesec dana „putovanja“ s drugim kulturama, uz piće, hranu, plesanje i pjevanje. Čista radost.

advent7

Kurelčeva ulica

advent9

Kurelčeva ulica

Na Trgu bana Jelačića standardno se nude brojni nastupi kulturno-umjetničkih društava te niz dobrih i loših koncerata pa rizik preuzmite na vlastitu odgovornost. Dobra je vijest da je s Trga konačno iščeznuo šator koji je proteklih godina redovito prikazivao live scene s trećerazrednih seoskih svadbi. Napisala bih i zašto, ali neću politiku u svoju butigu pa ćemo dio s gradskim vlastima i USKOK-om preskočiti.

advent2

Trg bana Josipa Jelačića

Pažnju svakako privlači program „Zagrebu s božićnih balkona“. Riječ je o četiri nedjeljna koncerta limeno-puhačkog ansambla Ad gloriam brass. Prvi koncert održat će 6. prosinca u Tkalčićevoj 33, potom 13. prosinca na balkonu Hrvatskog narodnog kazališta, a zatim 20. opet u Tkalči i 27. ponovno u HNK, s početkom u 19 sati.

Između 12. i 22. isplati se skočiti i do platoa Gradec i baciti pogled na izradu ledenih skulptura.

zrinjevac

Zrinjevac

bic

Dukljaninova ulica

Nisam imala pojma da Zagreb ima crkvu posvećenu jednom svetom razbojniku. Crkva sv. Dizme iz 18. stoljeća nalazi se na križanju Zvonaričke i Nove Vesi, a bit će otvorena za posjetitelje od 11 do 18 sati sve do Božića, svaki dan. Na licu mjesta moći ćete čuti po čemu je specifična.

Dobar koncert očekuje nas i 12. prosinca u Lisinskom, gdje će nastupiti srpski violinistički virtuoz Nemanja Radulović, a valja se podsjetiti i da će dan prije Badnjaka u Hard Placeu koncert održati Zoran Predin.

Fotografije: Lidija Šeatović za MLZ

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Cover2
BEČ: 10 MJESTA ZA NAJBOLJU FOTKU U GRADU
May 14, 2019
IMG_7181
Božić kod zločeste mame
December 04, 2017
CC1
Kavu s mlijekom i mačku, molim vas!
October 15, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
IMG_8185
MOČVARA – UTOČIŠTE NEOBIČNIH UMJETNIKA
May 22, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
IMG_20170314_135513
KAKO DA NE
April 22, 2017
IMG_2530
MASAŽE INSPIRIRANE ZAGREBOM
March 22, 2017

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.