Ana Kotzmuth By 

ŽIVOT U KRIGLI PIVA


Potaknuta (već skoro zaboravljenim) ljetom, druženjem i prijateljstvom, počela sam razmišljati o tome što život čini toliko posebnim? Za nikoga život nije isti, nikome nije jednako lagan ni težak i svatko ga vidi svojim očima. A tko je bolji sugovornik u toj temi od našeg priznatog psihologa i mentalnog trenera Igora Čerenšeka, mog prijatelja i suradnika…

FullSizeRender 39

Ana: Forrest Gump je često citirao svoju majku dok je objašnjavao ljudima da je život poput kutije s čokoladicama. Genijalno i jednostavno. No, što ti kažeš na usporedbu života s čokoladom?

Igor: Definitivno nije. Iako ima raznih vrsta čokoladica pa čak i onih s čilijem, soli ili nekim drugim neobičnim sastojkom, čokoladice su većinom slatke. Život nije baš tako sladak i, iako ti se na prvu može svidjeti, život je često i gorak i ima after taste. Život me češće podsjeti na neke druge stvari.

Ana: Budući da sjedimo u Craft Room-u, pravit ću se da sam dobra u pogađanju pa ću reći da tebe život više podsjeća na pivo.

Igor: Upravo tako! Život ima svu vezu s pivom, oni su nevjerojatno slični. Život je često gorak što ne znači da u njemu ne možeš uživati. Ima i trenutaka koji su slatki i fini i ugodni ali i ti trenutci obično prebrzo prođu. Na život se treba naviknuti kao i na okus piva. Nikome se pivo nije svidjelo na prvu. Kreneš ga piti jer si vidio da to i ostali rade, praviš se da je odlično jer je i drugima takvo, a onda, nakon nekog vremena, shvatiš da si zapravo i sam počeo istinski uživati u tom piću. Kad prođu te prve “dječje bolesti” i napraviš prve korake prema ozbiljnom pivopiji, otkriješ kako kod piva postoji puno izbora. Dok testiraš razne vrste (kao mi danas op.a.), neke zavoliš više, neke manje. Neki okusi ti se čine odličnima, sve dok ih doista i ne probaš, a za neke koje nikad ne bi probao shvatiš da su ti zapravo baš ti najbolji. Nekim okusima se uvijek iznova vraćaš, dok su neki rezervirani samo za posebne trenutke.

FullSizeRender 20

Ana: Kako te pijenje piva definira kroz godine odrastanja? Postoji li razlika u tvom ukusu sad, za razliku od onog kad si bio nešto mlađi?

Igor: Naravno da postoji. Danas ne mogu ni zamisliti da pijem pivo koje mi je sa 18 godina bilo odlično. I iako sam se dosta dugo držao te svoje odluke da mi je lager iz plastične boce sjajan životni izbor, negdje u srednjim dvadesetim ipak sam kapitulirao i počeo mijenjati navike. Kao i u životu, za uvid je potrebno vrijeme, a vlastitih odluka i osobnih uvjerenja teško se odreći samo tako.

Ana: Ja sam tek sa trideset i nešto godina prešla na Craft pivo. Dakle, dosta dugo sam se držala svojih navika i pila relativno nekvalitetno pivo. Znači li to da neki sazrijevaju malo kasnije i da treba vremena za odluke u životu?

Igor: Mislim da čovjek lakše dolazi do novih spoznaja s promjenom okoline. Meni je odlazak na studij u SAD-u dao priliku da Craft probam puno ranije. Naime, tamo svaki drugi student kuha svoje pivo i zapravo se bori dok ne dođe do dobitne kombinacije. Bilo je tamo nevjerojatnih piva, a neki od tih studenata su kroz taj svoj hobi razvili konkretne biznise koji opstaju i dan danas. Dakle, da, ponekad treba promijeniti okolinu kako bi doživjeli nove situacije, probali nove okuse, udahnuli neki novi svijet. S tim često dođe i inspiracija za promjenom.

FullSizeRender 23

Ana: Craft pivo je nastalo pokušajima i promašajima – ako se mene pita, većinom na temelju velikog broja promašaja. Što misliš o tome da inače uspjevaju oni koji se lakše nose s neuspjehom i oni koji na neuspjeh gledaju kao na sastavni dio procesa i učenje? Što možemo naučiti i mi ostali od Craft pivara?

Igor: rijetki imaju luksuz uspjeha na početku procesa. Uspjevaju oni koji vjeruju da će se nešto dobro i veliko dogoditi na putu prema cilju. Uspjevaju oni koji imaju više od jedne ideje i guraju ih istovremeno jer tako povećavaju vjerojatnost uspjeha. Život nema samo jednu tajnu, ima ih nekoliko.

Ana: Razni okusi podsjećaju nas na razne trenutke u životu. Pripremila sam za tebe nekoliko vrsta Craft piva različite boje – od svjetlijeg prema tamnijem. Ispričaj nam prvo što ti padne na pamet dok ih ispijaš, a sutra ću ti dati tabletu za glavu tako da preživiš :)

Igor: Prije nego krenemo, sjetio sam se prvog Craft piva koje sam probao, a nema ga tu na listi – to je bilo pivo mog prijatelja iz SAD-a, gospodina Weissa :) Mislim da s tim prezimenom nije imao šanse baviti se s bilo čim drugim u životu. Probao sam to pivo i ostao zapanjen. Kakvo novo iskustvo, otvorili su mi se novi horizonti! To je pivo bilo potpuno drugačije od svega što sam do tad probao. To me iskustvo podsjeća na mene jer nekako uvijek imam potrebu raditi stvari koje su nešto drugačije od onoga na što su ljudi navikli. Oduvijek sam težio nečemu drugačijem. Ta posebnost bi zapravo bila konstanta u mom životu :)

FullSizeRender 15

The Garden 96 IPA (7,6% alc.)

Podsjeća me na početak moje karijere. Okus koji prevladava je neobičan, a pivo sam morao probati dva puta :) Testirao sam ga i prošlo je! A onda sam ga popio cijelog :)

Tiny Rebel Clwb Tropicana IPA (5,5% alc.)

Mene već naziv ovog piva čini sretnim :) Miris bombona podsjeća me na jedno odlično mjesto kojeg sam volio posjećivati dok sam studirao u Minneapolisu, a zvao se Gay 90’s. Bio je to gay pub koji je poznat po otvorenosti i nevjerojatnoj pozitivnoj atmosferi koje dopušta ljudima da budu kakvi god žele biti. Ovo pivo je toliko zabavno da mogu za njega reći da je to pivo koje može biti što god poželi :)

Zmajska Pivovara Pozoj IPA (7,3% alc.)

Uh! Ovo je sjajno pivo, prava IPA! Podsjeća me na standard. Iako umjeren u svim okusima, savršeno je balansiran. Sve se zbraja logično. Podjeća me ne cjelinu jer ona je rijetko samo zbroj svojih dijelova već više od toga. Kao da je netko imao na umu snagu tima dok je slagao ovo pivo. Bravo Pozoj!

Crafter’s Swing American Red Ale (4,7% alc.)

Ovo pivo me vraća u vrijeme ljetovanja dok smo bili djeca. Trebao je cijeli dan, mojoj ekipi i meni, da sagradimo “sklonište”. Tamo smo se igrali od jutra do mraka, a piće koje smo sa sobom nosili, vezali bi špagom i hladili na dnu Jaruna. Ljeto je oduvijek bilo rezervirano za uživanje :)

Križevačko tamno pivo (6% alc.)

Nisam ljubitelj crnog piva, a ovo me pivo podjeća na izazove. To je jedna od prepreka u svijetu piva koju bi trebao srušiti kako bi još više mogao uživati u pivu općenito. Nije mi se ni prvo crno pivo svidjelo koje sam u životu probao, a nije mi se svidjelo ni ovo :)

FullSizeRender 25

Hvala ti Igore na ovom putu po aleji sjećanja. Vjerujem da ovo nije zadnje pivo koje smo zajedno popili, a vjerujem i da će nas svako sljedeće inspirirati na rast i razvoj, rušenje barijera, a možda i pjevanje na glavnom trgu. Nikad ne znaš što ti sljedeći Craft donosi…

FullSizeRender 26

Razgovarala: Ana Kotzmuth za MLZ

Zahvaljujemo Craft Room-u!

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Bg ulice_
SLASTAN PUT U BEOGRAD
June 17, 2018
Collage_11
BOLJA JA!? – MOGUĆE JE
December 13, 2017
Cover12
Dva puta – s boka!
November 12, 2017
IMG_0131
SOMETHING BEAUTIFUL BY LILI
June 22, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
IMG_8185
MOČVARA – UTOČIŠTE NEOBIČNIH UMJETNIKA
May 22, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
IMG_5205
KREATIVNE OVČICE STVARAJU VIZUALNI IDENTITET
February 01, 2017

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.