Lidija By 

5 TOP MJESTA I SAVJETA ZA NAJ ADVENTSKU INSTAGRAM FOTKU


Stupnjevi su naglo zaokrenuli prema minusu, a u svakodnevnu osnovnu opremu ubacujemo velike tople šalove i vunenu kapicu s ”coflekom- dva” na vrhu glave. Feed na Instagramu vrišti nam od zelene i tople crvene  i zlatne… i jasno vam je o čemu pričam.

It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas.

Dok u našim mislima već naveliko zvone božićna zvona na uzbunu i guramo se po gužvama shopping centara u potrazi za darovima, božićnom jelkom, ukrasima…, raspjevana ekipa predvođena Bubleom i Mariah bezbrižno odzvanja iz svakog dućana.

I ako ste dosada i imali natruhe Grincha u sebi, one se lagano i sigurno tope poput pahuljica koje tako željno iščekujemo i kapituliraju pred svim tim šljokicama, veseljem, bezumnim trošenjem.

A grad vas spreman čeka još od početka mjeseca. Božiću prethodi divno adventsko doba i treba ga ovjekovječiti. Naći najbolju poziciju u gradu, odabrati vrijeme i društvo, pofotkati se. Jer ako nije na društvenim mrežama, je li se uopće dogodilo;-)?

Zato vam ja, poput pravog Djeda Mraza, darujem dragocjene savjete gdje i kako se fotkati na adventskim punktovima najdražeg (nam) grada. I postati prava adventska Instagram zvijezda…

BOŽIĆNA BAJKA NA TRGU BANA J. JELAČIĆA

bozicna bajka

Između štandova s debrecinkama, fritulama i kuhanim vinom pronaći ćete male punktove “okićene” snijegom, borovima, saonicama, retro-biciklima. Idealni spotovi za vašu prvu ovogodišnju snježnu fotku.

Savjet plus: tradicionalno, sponzori se uguraju na sva top foto mjesta u gradu pa će nerijetko na vašoj fotki iz bajkovite okoline viriti i neki logo. Ako vam to ne smeta, okej. No niste li fan da vam nad glavom visi reklamna parola, ukažite na to svom Instagram dečku (oni uglavnom nemaju ugrađen gen za primijetiti  takve “sitnice”).

GORNJI GRAD

Plato Gradec_mala

… praktički je “mali grad” za sebe. Plato Gradec na kojem se smjestio gastro festival BašNaš, advent na Strossu, dvorište Klovićevih dvora sa slatkim malim klizalištem – mjesta za dobru fotku ima napretek. Zgodne adventske instalacije s pogledom na zagrebačku katedralu, mjesta za poljupce pod Imelom, instalacije srca, adventskog vijenca i predimenzioniranog poklona izrađenom od lampica kao glavnim foto-spot mjestom, okna prozora s pogledom na donji grad, s Matošem pod lampicama… sve su to mjesta s kojih će ove godine sigurno najviše fotki odlepršati u svijet.

Savjet plus: Gornji grad mjesto je koje u svako doba dana vrvi domaćinima i turistima željnima dobre fotke. Zato je možda dobro da Gornji grad “obradite” u ranim jutarnjim satima dok nije toliko velika gužva. Kad ste gotovi, dok gužva tek počinje, vi mudro i opušteno ispijajte svoje prvo kuhano vino.

ZRINJEVAC

ZRINJEVAC copy_mala

Najljepši zagrebački park svake se godine dobro pripremi za Advent. Ove godine posebno je primamljiva gastronomska ponuda. Pod projektom Apetitlich kriju se gastro kućice na kojima možete isprobati 20-tak tradicionalnih hrvatskih jela. Tako i mali foto punktovi na Zrinjevcu izgledaju kao da su izašli iz nekog retro hrvatskog doma pa se tako možete fotkati pred ulaznim vratima, ispred vitrine s posuđem, u instalaciji kuhinje i slično.

Savjet plus: iskoristite priliku i fotkajte se s prijateljicom. Takve su fotke u posljednje vrijeme jako popularne na društvenim mrežama. Obucite iste kapute ili (božićne) džempere, zauzmite pozu, zezajte se, glupirajte. Bit će vam zabavno – a to je najvažnije!

FOTKAJTE SE UZ (SVOG) ORAŠARA

ORASAR_mala

Ove godine Advent u Zagrebu u znaku je Orašara. Tako ćete velike simpatične skulpture iz svjetski popularnog baleta susretati svugdje po gradu: u Tunelu Grič, kod HNK-a, na Zrinjevcu, na Gornjem gradu, na Europskom domu… Izaberite jednog koji vam se najviše sviđa i “zamolite” ga za fotku. Ne propustite priliku barem na trenutak biti dio te divne bajkovite priče.

Savjet plus: Zafrkavajte se na fotki. Ne morate uvijek pozirati niti biti ozbiljni. Vrijeme je sreće i veselja, blagdansko, svečarsko pa se slobodno opustite. Snimite mali video i objavite ga. On pridonosi autentičnosti i zabavno je snimati se u pokretu.

TUNEL GRIČ

Jedno od definitivno najljepših i najbajkovitijih mjesta ovog adventa je tunel Grič. Tisuće lampica, mnoštvo blagdanskih ukrasa i igračaka, Orašara, predivna glazba iz baleta. Osjećat ćete se kao da ste zakoračili u bajku. U tunelu se nalazi i velika skulptura Orašara koje je izradio naš akademski kipar Janko Petrović. Možda je baš to taj tvoj Orašar.

Savjet plus: Iako je ovo zaista predivno i bajkovito mjesto, fotke možda neće moći prikazati svu ljepotu budući nam (a to svi znamo) za dobru fotku treba dobro (po mogućnosti) danje svjetlo. No opustite se. Ne mora biti sve savršeno. Pa vrijeme je Adventa!

Riječi: Lidija Šeatović za Miss7.hr

Fotke: Lidija Šeatović for MyLittleZagreb