Lidija By 

BOLJA JA!? – MOGUĆE JE


Izazovi mi idu na živce. Volim comfort zonu.

Ne dirajte mi životnu lakomislenost! Pustite me da uživam u kuhanom vinu s klinčićima, koktelčićima (volim sve na č i ć)… na temperaturama ispod ništice. Ne gledajte kako sam upravo smazala masnu debrecinku u tostiranom pecivu na jednom od adventskih štandova. Pustite me da se u kasno zimsko jutro zaogrnem dekicom i, dok ukućani spavaju, pušim na balkonu uz prvu jutarnju kavu. Tursku, s chilijem i čokoladom. (Shame on me. I am just an ordinary human being.) Da umjesto šetnje gradom, unajmim gradsku rikšu i jezdim veselo poput Djedice rušeći usput adventske ukrase. Njemu vijori brada, meni kosa. Prizor za pričanje unucima. Tko bi još lud hodao po ovoj hladnoći! Bolje je ipak smrzavati se s-j-e-d-e-ć-i u prikolici bicikla.

No ozbiljni se zaokreti događaju©. Ovdje i sada. Jer život je nepredvidiva stavka. Posebno kad sam ja u pitanju.

A njegov najuzbudljiviji mjesec sasvim je legitimno doba praštanja (prvo sebi, pa drugima).

I novih početaka.

Zašto čekati siječanj i novogodišnje odluke? Preduhitrimo običaje. Rutinu.

Teatralno usitnjavam listu želja u tisuće malih komadića. Vadim onu s izazovima i krećem. VEĆ OVOG prosinca želim biti – BoljaJa!

IZAZOV PRVI - MEDITACIJA UMJESTO...

Prvi izlazak iz kreveta neće voditi na balkon s gore navedenim nečistim namjerama. I samoubilačkim rekvizitima. Ne, ne… (na svakoj, maštovito oslikanoj kutiji, piše: Bolje mlad nego mrtav! Uzrokuje oveioneboleštine i slično).

Idemo mini meditirati. Lagano. Za početak. Ukrasti Budi njegovu pozu. Taj mali simpatični momak sigurno je znao (za)što (to) radi. Ako je funkcioniralo njemu, zašto ne bi i meni. Mali korak za mene, velik za čovječanstvo. Samoubilačke rekvizite mijenjam za finu, ukusnu SenSiu. Sviđa mi se. Odlučujem je usvojiti na ovom putu izazova.

IMG_0410

IZAZOV DRUGI - DORUČAK UZ KAVICU...

Ne razumijem ljude koji se ujutro odmah teleportiraju za radni stol. Meni treba prije:

druženje sa samom sobom,

ugodan ambijent nekog gradskog kafića,

fina kavica s toplim mlijekom (Oprostite! Molim u velikoj šalici, manje mlijeka, s Natrenom, po mogućnosti srce na pjenici – hvala!)

daska za surfanje po oceanima društvenih mreža. Opijam se lijepim sličicama, lijepim smajliće i sramežljive majmunčiće s prekrivenim očima u komentarima na Instagramu prijateljima širom svijeta, želim svima a nice day. Sve je lijepo, sve je divno, ja sam za mir u svijetu…

Spremna sam takva obući kancelarijsko odijelo. Ipak, da doručkujem prije kavice? Skoro sam zaboravila da pišem o izazovima i da ih se moram držati.

IMG_4897_obr
Collage3_obr
Collage2_obr

IZAZOV TREĆI - OSVAJANJE VRHUNACA...

Što li to tjera ljude da se pentraju po tim nekim planinama i još z a b i j a j u zastavice na vrhuncima. Čemu to? Životna enigma. A onda su moja dva najbolja frenda “osvojila” Sljeme p j e š i c e i (za)rekoh si – ako mogu oni, zar sam ja zadnji Pale (sam) na svijetu da ne mogu? Osim toga, jedan od izazova na mojoj listi je i kretanje oliti penjanje pa ‘ajmo onda onda… u planineeee, jer tamo nema zime. Ajmo curice, ajmo dječaci, studenti, đaci, milicajci... Osvajati te smješne vrhunce. Da nije bilo moje vjerne prijateljice, Laćice @marijalaca i usvojenog malog, zdravog pomagača SenSije, ne znam bih li uspjela. Ovako… ljudi!!! Nemojte da vas skužim da se nikad niste popeli na vlastito brdo nad gradom. Na bilo koje brdo… Sram vas bilo :-) !

IMG_4529_obr
Collage4

IZAZOV ČETVRTI - ŠETNJA PO GRADU

Izazov stvoren za mene! Napokon! Jer sretne li čudnovatu ženu s naramkom cvijeća u jednoj ruci, foto-aparatom u drugoj, s mobitelom u trećoj – to sam ja. Minglam. Tragam… nekada samo za smislom života. Nekad za novim mjestima u gradu i novim ljudima. Odlučujem ipak ne marširati, nego šetati. Opušteno. S ciljem. Mobitel ukopavam dubooooko u torbu, šećem laganini barem pola sata dnevno, sjednem na klupicu u parku, uspijevam se odhrvati želji da ipak prokopam tunel do mobitela. Ma kopam ga (što da vam lažem), ali napipavam Sensiju i odlučujem na miru uživati u njezinoj kremastoj privlačnosti. Pa vrijeme je marende i treba se okrijepiti. Treba biti bolji. Uvijek. U svemu.

I ja svakog dana u svakom pogledu, naprosto, sve više napredujem.

Collage1_obr

Izazivačica: Lidija Šeatović za MLZ

Fotke i vjerna pratnja: Marija Laća @marijalaca

Powered by Dukat

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Bg ulice_
SLASTAN PUT U BEOGRAD
June 17, 2018
Cover12
Dva puta – s boka!
November 12, 2017
CC1
Kavu s mlijekom i mačku, molim vas!
October 15, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
cover
JEDI, MOLI, VOLI… # VOL. 3
January 02, 2017
caj10
ČAJ SE PIJE SVIM OSJETILIMA
December 01, 2016
salata2
ZDRAVI ŽIVOT I HRSKAVI SLANUTAK
November 20, 2016