Lidija By 

BUDIMPEŠTA A LA CARTE


Nisam čovjek koji podvlači crte (tako lako) pod bilo što pa ni pod godine koje prolaze. Radije ih sebično ignoriram. Još manje sam lik koji vješa ploče na zid sobe sa zadanim ciljevima za sljedeću: smršavit ću ONIH PET VIŠKA , do ljeta ću imati PBB, pročitat ću barem jednu knjigu mjesečno…zašto? Zato što nisam karakter da se toga i držim.

No ono što sam sama sebi obećala na početku devetnaeste (ne moje, nego tekuće) je da ću svoje materijalne želje stavite on hold (koliko je to u “Lidija slučaju” moguće), zaboravljati JOŠ češće da sam odrasla osoba (ako je i to moguće ha-ha), planirati isključivo na kapaljku (vrlo moguće) i većinu vremena prepuštati se svemu što (mi) život pruža. Da ću riječ “moram” zamijeniti onom “može mi se”…i da ću pokušati živjeti svoj insta(gramerski) život. Što podrazumijeva, između ostaloga –

štooooo višeeeee putovatiiiii.

IMG_5851_polarr

Zato sam…

…najsumorniji i najduži mjesec u godini odlučila započeti upravo tako:

Upakirala sam tri prijateljice s tonom eko-budni i tedyja u šarmantni Peugeot 3008; naručila sam pahuljice snijega u ranu zoru pred polazak i otisnula se u netakodaleku Budimpeštu. Zaboravimo li slučaj gubitka (dijela) prtljage koju sam neupakirala u auto i “srdačan“ doček mađarskih vlasti koji su nas počastilikaznom od 40tak eura jer smo zaboravili produžiti parking, ono što slijedi može se okarakterizirati kao kratki, slatki i zabavni izlet u prehladnoj Budimpešti (baš čudno da u siječnju nema puno turista ha-ha). Pa smo slijedom toga više tražili lijepe interijere, kafiće i restorane nego što smo se opijale arhitekturom Budimpešte… to ćemo nekom drugom prilikom.

Dakle ide jedan post s tri favorita. Idealno za početak godine….

FullSizeRender
d5463944046347.580624096dc4e

Mr. Funk, nedaleko od Bazilike, pravo je malo carstvo domaćih, ručno rađenih krafni. Oko 25 različitih vrsta…za prste polizat:-). Specijalizirali su se u američkim krafnama, ali možete pojesti i fine sendviče,  popiti šejkove s krafnama ili domaću limunadu. Mi smo se naravno rastrčale preslatkim (a kakvih bi na kraju i bio kad se radi o krafnama:-)interijerom hvatajući najbolji kut za fotkanje uz stakleni zid koji dijeli prodajni prostor od kuhinje u kojoj nastaju Mr. Panda, Mr. Boston, Mr. Ferrara i sva ostala gospoda krafne.

IMG_5832

New York Cafe u našoj agendi bio je upisan pod opaskom “MUST VISIT”. Kad neko mjesto proglase najljepšim na svijetu očekujete da vas ostavi bez daha. E pa– rješeno.  NYC očarava na prvu. I drugu i svaku sljedeću… Ambijent, raskoš, renesansni svodovi, baršun, uglancani mesing, mahagonij, debeli tepisi, orkestar na balkonu, žamor posjetitelja s prekrcanih stolova oko vas… Ako se ne koncentrirate, usta su vam stalno na pola otvorena. Ili ste MI pa kao opijeni  jurcate stepenicama gore dole pokušavajući izvući maksimum (fotke) iz ove divote. Kada vas provedu do stola kojeg ste dan ranije morali rezervirati imate osjećaj da ste u nekom od prošlih života zasigurno već bili ovdje. Kao da ste se ponovno vratili. U neku od epoha ili monarhija koje je nadživio. Kao vama je sve ovo jedna svakodnevna stvar i taj fantastični NewYork Afternoon Tea for Two jedete svaki dan i uz to kombinirate  odličan mađarski rose. Sve je okej. Doma ste.

IMG_5655_1
IMG_5650_3

A La Maison

Budući sam velikiiiii fan francuskog svega, morali smo naći i jedan komadić Pariza u Budimpešti. Restoran u samom centru, na Szervita trgu i evo nas –  svi mi frankoljupci predemo na najjače. Radi se o šarmantnom bistrou čiji se koncept zasniva na jednostavnoj, ali prefinoj francuskoj (i zdravoj) prehrani. Tu će vam jaja Benedict, kroasani i belgijske valfe sjesti još bolje u šarmantnom provansalskom vintage interijeru dok naravno slušate lagane francuske melodije u pozadini.

IMG_5829
IMG_5723_2

Napisala: Lidija Šeatović for MLZ

Putovale:  Petra Mamić (@skitnica), Maša Zibar (@mashinthebeauty), Matea Frajsberger (@click4chic)

Zahvaljujem Peugeotu koji nam je ustupio novi SUV Peugeot 3008. Opremljen naprednom tehnologijom, intuitivan, igra na kartu emocija i personalizacije… baš poput nas putnica. Hvala:-)