My Little Zagreb By 

DVORIŠTA MOGA GRADA


Padate li i vi na priče? Puno je priča ovih dana u Zagrebu i grad diše drugačije u ovo najopuštenije doba godine… Ljudi su neopterećeniji, dani su dulji, a noći su tople i inspirativne…

IMG_6916

Pssst! Poslušajte… Naš nam grad želi ispričati neke zanimljive priče, oživjeti neke davno zaboravljene događaje, tajne ili pak zaboravljena umjetnička djela i zamotati ih u urbanu turističku ponudu s dušom.

Jedna je takva ideja pala na pamet ekipi iz agencije Katapult promocije koja ju je oživjela uz potporu G.A.D. produkcijeTurističke zajednice grada Zagreba. Dvorišta,  jedna ideja i pregršt neispričanih priča koje morate čuti i vidjeti.

IMG_6847

Dvorišta na Gornjem gradu svoja su vrata otvorila u petak 15. srpnja, a svakodnevno su otvorena za sve Zagrepčane i njihove goste od 18 sati do ponoći, sve do 24. srpnja.

Ove godine u tom razdoblju možete upoznati čak 8 gornjogradskih lokacija od kojih svaka ima svoju zabavu, ponudu pića i hrane, svoju muziku, atmosferu, tajnu i priča baš svoju priču koju morate sami otkriti. Zanimljivo je da svako dvorište ima drugačiji program koji se nikada posebno ne najavljuje već se raspored događanja najavljuje na sam dan događanja. Dopustite si malo iznenađenja, dopustite znatiželji i mašti neka učine svoje, opustite se i prepustite, osjetite duh starih vremena i – najvažnije – dobro se zabavite!

IMG_7053
IMG_7581

Sva su dvorišta na sjevernom potezu Gornjeg grada, a bit će otvoreni i neki od najljepših privatnih i javnih vrtova i dvorišta gornjogradskih palača.

Tako možete posjetiti dvorišta na sljedećim lokacijama:

  • Demetrova 11: Palača Balbi – prekrasno dvorište s bunarom koji predstavlja život ovog dvorišta.
  • Opatička 29: Palača Erdödy-Drašković u kojoj će vas očarati čarobni vrt Državnog arhiva.
  • Mletačka 8: Atelijer Meštrović – ovom dvorištu velikan hrvatskog kiparstva Ivan Meštrović dao je posebno snažan pečat, a sigurni smo da ćete uživati u dvorištu okruženi njegovim skulpturama.
  • Opatička 19: Dvorište obitelji Milovac – privatno je dvorište koje je posebno lijepo i intimno.
  • Basaričekova ulica 11 – također privatno dvorište u kojem se snimao poznati najzagrebačkiji film Tko pjeva zlo ne misli, a u dvorištu ćete doživjeti dašak dobrih starih vremena uz gospona Fulira, gemišt i starogradske popevke začinjen jedinstvenim zagrebačkim štihom.
  • Opatička 10 – ovogodišnja nova lokacija, dvorište u kojem je sniman još jedan antologijski hrvatski film – Glembajevi Antuna Vrdoljaka. Ova lokacija posjeduje čak dva dvorišta: svečani ulazni vrt s najljepšom kovanom ogradom Gornjeg grada slavnoga zagrebačkog arhitekta Hermana Bollea te ružičnjakom i fontanom u sredini, ali i skriveni stražnji vrt koji će bez sumnje biti ovogodišnji novi veliki hit – ponad monumentalnoga klasicističkog pročelja koje se u zelenim kaskadama spušta prema Radićevoj s prekrasnim pogledom na čitav Zagreb.
  • Opatička 27 – još je jedno dvorište s nama prvi put ove godine: intimno dvorište Frigan vlasnika kuće odvjetnika Alojzija Frigana i njegove žene; malo šarmantno dvorište koje je ovog ljeta rezervirano za ljubitelje birane glazbe i šansone.

Navratite i vi da dvorištarimo zajedno 😉

Fotografije: Katapult promocija

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Cover2
BEČ: 10 MJESTA ZA NAJBOLJU FOTKU U GRADU
May 14, 2019
CC1
Kavu s mlijekom i mačku, molim vas!
October 15, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
Puklavec2
JEDI, MOLI, VOLI… I MALO PIJ!
May 14, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
IMG_20170314_135513
KAKO DA NE
April 22, 2017
IMG_2530
MASAŽE INSPIRIRANE ZAGREBOM
March 22, 2017
sbf_9478_145055
SAMOBORSKI FAŠNIK – Završetak u velikom stilu
March 03, 2017

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.