My Little Zagreb By 

PRINC SAMOBORSKI FAŠNIK I PRINCEZA KRAFNA


U doba fašnika jedna jednostavna, ali sjajna slastica postaje princeza naših domova (i šire) – krafna! Ili krofna ili pokladnica… no kako god ih zvali, jedno im je zajedničko: vrijeme mašakaranja one čine posebnim.

Osim što su fine i ukusne, osim što ih možemo jesti u tonama (napokon i službeno imamo ekskjuz… pa vrijeme je maškara)… one nas vraćaju u doba djetinjstva kada smo i same odlazile u susjedstvo, kucale na vrata, pjevale fašničke pjesmice, a kući se nerijetko vraćale promrzlih nosića i prstića (dok je još zima znala malo duže trajati).

Koliko su neprikosnovene u svijetu maškara dokazuje i činjenica da je čak i u Fašničkoj republici Samobor dopušteno da s trona skinu popularne samoborske kremšnite koje im bez borbe ustupaju vlast. Jer ako je “prava vlast” u rukama Maškara, onda i krafna može s trona zbaciti kremšnitu. Što se nas tiče, to bi moglo potrajati i duže (i stalno)… no dobro, o ukusima se ne raspravlja!

1

Tajna dobrih krafni, kažu znalci, leži u tome koliko ljubavi uneseš u izradu istih. I koliko ih jako lupaš, dodale bi mi;-). I da… recept se čini jednostavan: na kilogram brašna idu 2 dkg soli, 30 gr kvasca, 5 dkg šećera i malo putra. Onda se u te suhe sastojke dodaju jaja pomješana s vodom (sve skupa 7 dcl). Oblikuju se loptice, pričeka se da se dignu i onda se na svakoj strani peku 3 min. I pune se. Čokoladom, marmeladom, vanilijom… u samoborskim slastičarnama i raznim, drugim punjenjima (čak i aktivnim ugljenom!). Wooow!

8

Koliko god se činilo da ih je jednostavno napraviti kod kuće, hmmm… odlučile smo ovaj puta ne upuštati se u tu avanturu. Teško da ćemo imati tu sreću kao gospođa Krafn koja je u fašničko doba u Njemačkoj, žarko želeći sudjelovati u fašničkoj povorci, željela napraviti kolač od dizanog tijesta, pa joj to nije uspijevalo i onda je ljuto bacila tijesto u ulje… i, hop, nastala je krafna.

Radije ćemo ju zamijeniti avanturom odlaska u Samobor u kojem ćemo, osim u krafnama, uživati i u završnim događanjima na Fašniku.

Zakazujemo dejt u utorak… na Trgu Fašničkih velikana u Samoboru!

A isti u utorak, 28. veljače započinje u 18:00 sati gdje će nas vrući ritmovi Bailatino showa – scensko-plesnog programa dobro zagrijati i pripremiti za (šmrc) zatvaranje 191. Samoborskog fašnika. Čekaju nas dodjele nagrada Fašničke galge i Srakino gnezdo, zatim one za najbolje mjesne odbore, za najbolju maskiranu obitelj, izbor finalnih pojedinačnih i grupnih maski, izvlačenje dobitnika Fašničke putovnice te na kraju naravno suđenje Princu Fašniku. Što će mu presuditi, to je još sa sigurnošću ne zna ;-), no sigurno znamo da nas na kraju cijele priče čeka – vatromet! Jupiiii…

Izvjesno je da će se ključevi Fašničke republike ipak morati predati nazad uredovnim, ne tako zabavnim i pomalo predvidivim vlastima, no tugu ćemo lakše preboljeti uz koncert Prljavaca koji počinje u 21:00 sat.

Što se čeka? Idemo se još malo ludirati… jer povratak u normalan život ionako nas čeka tu iza ugla!

Do sljedećeg Fašnika!

Fotografije: arhiva Arena centar, arhiva Samoborski fašnik

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

CC1
Kavu s mlijekom i mačku, molim vas!
October 15, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
Puklavec2
JEDI, MOLI, VOLI… I MALO PIJ!
May 14, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
IMG_20170314_135513
KAKO DA NE
April 22, 2017
IMG_2530
MASAŽE INSPIRIRANE ZAGREBOM
March 22, 2017
sbf_9478_145055
SAMOBORSKI FAŠNIK – Završetak u velikom stilu
March 03, 2017
25.02.2017., Zagreb - Humanitarni maskenbal Arena centar pod maskama.
Photo: Borna Filic/PIXSELL
FINALE ZA ČISTU DESETKU
March 01, 2017

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.