Lidija By 

GDJE SE PIJE NAJBOLJA KAVA U ZAGREBU?


Kada je kava u pitanju, mene nije baš lako zadovoljiti (molim, bez primisli bilo koje vrste i dodatnih pitanja). Vrlo sam zahtjevan klijent. Želim kvalitetnu kavu, u lijepoj šalici, srčeko od pjene, ugodan ambijent s pogledom na nešto, pepeljaru iz koje cigareta ne ispada, vodu u dizajnerskoj čaši, smješak i par ljubaznih riječi konobara (Izvolite, mlada damo…). Mislim da na to imam pravo jer sam veliki ovisnik. Poklonik tog čarobnog napitka. I nije mi teško taj luksuz platiti par kuna više.

Postoje mjesta u gradu u kojima ćete dobiti nešto od spomenutih kriterija, ali na žalost jako ih je malo u kojima ćete dobiti sve. Recimo u kafiću Living Room u Arena centru dečki me uvijek oslove da Mlado damo… i to je potpuno ok. A i kava nije tako loša:-)

Kratka, duga, espresso, s malo toplog, s malo hladnog mlijeka, bijela kava, capuccino, machiatto… Usluga na žalost ne prati moj entuzijazam, pa ću, naručim li neku od gore spomenutih, često dobiti klasičnu tipsku šalicu s logom proizvođača, do vrha napunjenu mlijekom čija me svijetlo-smećkasta pjena nepovjerljivo gleda. O znakiću srca mogu samo sanjati. A kamoli ga fotkati za Instagram. Kafića u Zagrebu zaista ima bezbroj, vjerojatno jednako po glavi stanovnika koliko i frizerskih salona, no samo se u nekima zaista pije vrhunska kava. U (manje-više) ugodnom ambijentu.

Skandinavski šik

Express bar mali je kafić u samom centru grada u kojem se može uživati u ispijanju odlične kave. Ljeti sam guštala na terasi (street coffee style), a u ovim zimskim mjesecima uvučem se u prostoriju u unutrašnjosti u kojoj se (naravno) smije pušiti (ahhhhh… ti poroci)… nekako imam osjećaj da me nitko ne može naći. I sređujem jutarnje misli na miru. Sama sa svojom prvom jutarnjom kavom. I mobitelom. Ambijent je tako tipično (za naše podneblje) skandinavski: svijetlo drvo interijera, bicikl na zidu… Silno potrebna egzotika, kada je (ne samo) kava u pitanju nalazi se u atraktivnoj ponudi kave. Možete birati između različitih vrsta brazilske, etiopijske ili kolumbijske, ako vam te razlike život znače. Živi li u vama ipak više europski slobodarski duh, svakako probajte i onu iz najpoznatije berlinske pržionice The Barn! Ili jednostavno naručite kavu s mlijekom. I guštajte!

Express bar, Petrinjska 4

Kofeinski hram

Kafić Eli’s Caffe na najpoznatijoj zagrebačkoj ulici, uređen minimalistički idealno je mjesto za (odnedavno vrlo brojne) turiste s dalekog istoka jer će se oni u tako malom prostoru osjećati kao – u svojoj dnevnoj sobi (kao npr. Skandinavci u Express baru – vidi gore). Nije ucrtan na mojoj uobičajenoj ruti, pa sam ljetos baš ono s namjerom otišla do Eli’s-a da probam tu “najbolju kavu u Zagrebu” – kako tvrde gradski analitičari. Vrijedilo je truda jednog kavopije pušača koji je morao stajati vani, znojiti se na plus četrdeset (znam, čudno zvuči sada), stiskati se na uskoj daščici kod prozora i slušati brujanje tramvaja po šinama. Egzotičan doživljaj. No kako čujem (čitam) Nik Orosi, vlasnik Eli’sa, najuspješniji barista u Hrvatskoj (poznatiji kao no logo, just taste! ), uskoro otvara novu lokaciju, a bit će i prostor za pušače. Obećao je – na Instagramu.

Eli’s Caffe, Ilica 63

Dvostruki užitak

Na gradskom trgu najljepšeg imena (Cvjetnom) kava se može piti u beskonačnom broju kafića, no u istima uglavnom možete uživati – u lijepom pogledu na cvijeće, djecu i golubove. Izvrsna kava zapravo se pije u malenom kafiću, uvučenom u vežu i uređenom u industrijskom, pomalo hipsterskom stilu. I ja ju često pijem tamo jer mi je blizu redakcije (iako nisam hipster). Manje sada u zimskim mjesecima jer je u samo jednoj prostoriji kafića opremljenoj velikim stolom za zajedničko druženje (fora) – zabranjeno pušenje. Koncept su osmislili dvojica Matija. Shvativši da Zagrebu fali pržionica kave, jedan Matija je otvorio pržionicu u ulici Jurja Žerjavića, tik do kafića Cafe u Dvorištu, koji je otvorio drugi Matija. Odlučili su se udružiti i prenijeti svoje znanje ostatku stanovnika metropole i svim turistima namjernicima koji nekim slučajem nabasaju na ovo mjesto.

Cogito Coffee Shop, Varšavska ulica 11

Centar svijeta

Skrivena od znatiželjnih pogleda, Dežmanova ulica postala je prava mala meka zgodnih mjestašaca: butika, design shopova, concept store&galleryja, kafića, klizališta… Onaj tko barem jedan event nije napravio u Velvetu, nije prava (zagrebačka) faca. Odnedavno se tu ugurao Dežman bar, prije svega odličan novi bistro. No vrijedi ga preporučiti i kad je kavica u pitanju – jer je i ponuda kave izvrsna. To je i mjesto gdje ćete često susresti poznate špicere, selebritije, glumce… No tu će se i turisti iz cijelog svijeta dobro osjećati jer će uz dvije vrste vrhunske kave Arabice blenda, Brazil i Etiopija, te single Guatemala – moći uživati u austrijskim punčevima, talijanskoj Grappi, japanskom viskiju, domaćim vinima i rakiji, brazilskom i venezualskom sendviču. Jesam li zaboravila koju zemlju? Ah da… i kroasan (s nutellom!). Pardon my French!

Dežman bar, Dežmanova 3

Kava s brojem

Što se mene tiče, ponekada mi se zaista čini da popijem dnevno i više od 42 kave. No brojka na početku imena ovoga kafića vjerojatno ne upućuje na broj dnevnog unosa kave, nego na osjećaj kao da ste u nekoj brojčanoj aleji na Manhattanu, a zapravo pijete kavu kakvu poslužuju u našem dobro starom Trstu. Uglavnom u ugodnom ambijentu kafića 42 Coffee Co., smještenog u drugoj najtipičnijoj zagrebačkoj ulici, (staroj) Vlaškoj, u kojoj se teško parkirati (pa i doći onamo ako niste pješak ili ne živite u susjedstvu) poslužuju vrhunsku kavu i garantiraju čisti užitak. Ljubazna konobarica s vama će popričati o svim čarima kave (naručila sam s mlijekom, a ona je ljubazno preporučila da, želim li stvarno ocijeniti kvalitetu, naručim espresso. Molim vas recite na kojem će to blogu izaći). Ipak sam naručila kavu s mlijekom, ali se sigurno vraćam probati i espresso!

42 Coffee Co, Vlaška 42

Fotografije: Lidija za MLZ, Mateja Vrčković, facebook

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Bg ulice_
SLASTAN PUT U BEOGRAD
June 17, 2018
Collage_11
BOLJA JA!? – MOGUĆE JE
December 13, 2017
Cover12
Dva puta – s boka!
November 12, 2017
CC1
Kavu s mlijekom i mačku, molim vas!
October 15, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
IMG_20170314_135513
KAKO DA NE
April 22, 2017
IMG_2530
MASAŽE INSPIRIRANE ZAGREBOM
March 22, 2017

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.