Lidija By 

SLOVENIJA IZ BAJKE


Znate kako to već ide. Odete na putovanje koje vas toliko oduševi, posjetite i doživite toliko toga da ne znate od kuda biste krenuli s pisanjem teksta. I onda se taj tekst rađa u glavi, pa malo (puno) čuči u ladici… sad ću, onda ću, obveze se gomilaju, posao stišće, stigne ljeto, prođe ljeto… a Lidija ni retka.

Okej, događa se… i najboljima. Zato, ajmo, ajmo što prije krenuti.

********

Povod putovanja bio je obilazak galumoroznih kampova u Sloveniji no to je bio samo dio bogate ponude kojom nam je susjedna država pod motom I feel Slovenija održala malu lekciju o turizmu i gostoljubivosti.

NAJ GLAMPING

Spela_

Chateau Ramšak nalazi se u središtu Štajerske, nedaleko od Maribora. Na petnaestak hektara brdovitog zemljišta, okruženog vinogradima, ispod bajkovitog dvorca starog više od dva stoljeća, Špela Dolinar, prekjut mlada poduzetnica, izgradila je svoje malo glamurozno carstvo. I odlučila ga ponuditi onima koji vole mir, tišinu, zen, prirodu, zelenilo, cvrkut ptica, netaknutu prirodu, romantiku… spoj prirode i života na najglamurozniji mogući način.

Želite li se nakratko osjećati kao vojvotkinja Megan koju je njezin Harry odveo u Bocvanu i doživjeti romatnično “upoznavanje” – Ramšak je idealno mjesto za to.

Naša ljubazna domaćica Špela, kojoj se oko nogu mota preslatki cavalier Daisy (a koji nije u ponudi kako nam je ljubzno objasnila;-) provela nas je kroz to bajkovito carstvo putića, jezeraca i kućica&šatora, od kojih svaka ima udoban bračni krevet s kojeg se pruža pogleda na prirodu i zelenilo, plazmu, klimu, wifi, terasu i jacuzzi.

Da ne zaboravim, doručak možete naručiti u krevet… ufff! Savršenstvo… Špela, dolazimo ponovno! :-)

Ramsak
Dorucak u Ramsaku

Nakon povratka iz kmetije Pri Kovačniku i degustacije vina u dvorcu Ramšak, moja cimerica Ana i ja uskočile smo u jacuzzi. I dok je padao mrak u društvu kiše, ubacile smo se u jacuzzi i uživale kao nikad do sad.

Ne čudi zaista da što je Ramšak proglašen jedinim od najboljih u Sloveniji jer nudi doista sve što se od glampinga očekuje. Bravooo Špela!

♥Posjetili smo još Medene kućice smještene ispod planine Golte u blizini Mozirskog gaja, glamping Panorama u blizini Slovenske Bistrice i Eco resort ispod Velike planine.

Lidija i Medena kucice2

NAJ DOMAĆINSTVO

Pri Kovačniku bajkovita je kmetija s 4 zvjezdice koju vodi, pogodit ćete… obitelj Kovačnik. A kako biste bili uspješni kao domaćinstvo Kovačnik – recept je zapravo prilično jednostavan. Red, rad i disciplina. I malo pomoći prirode;-)

galerija03@2x

Mlada gazdarica Barbara i njezina kćer Julija provele su nas kroz kmetiju objašnjavajući nam kako ženski dio obitelji brine o Kovačnikovom vrtu u kojem uzgajaju sezonsko voće i povrće. Od svježih namirnica iz vrta pripremaju delicije koje smo, s velikim guštom, degustirali. Muški dio obitelji bavi se stočarstvom, radom u polju i šumama.

Barbara i Julija_Fotor

U vrtu se nalazi više od 60 ljekovitih biljaka koje su označene tablama s (latinskim) nazivima i detaljnim opisom.

Za najmlađe posjetitelje farme tu je uređeno nogometno igralište, dječja vrtna kuća, klizalište, ljuljačka i vrtuljak. Ma prava uživacija i topla preporuka.

Pri Kovacniku

NAJ PRIRODA

Sočava – Logarska dolina – Slap Rinka

Logarska dolina još je jedno bajkovito mjesto. Nekako mi izgleda da su takva sva u Sloveniji. Smjestila se na sjeveru Slovenije u središtu Kamniških Alpa. Po mnogima ovo je mjesto najljepše u Sloveniji. Slažemo se!

IMG_1460

Logarska dolina nastala je od glečera još u vrijeme ledenog doba i nalazi se na prosječnoj nadmorskoj visini od 750 metara. No, najbolje od svega je prizor koji ćete doživjeti gledajući svuda oko sebe. Naime, Logarsku dolinu okružuju divovski vrhovi, a neki od njih sežu i do dvije tisuće metara!

Rinka_Fotor

Dovoljno je da imate malo bolju planinarsku opremu i da se prepustite pješačenju i druženju s prirodom. A ovdje je sve prepuno prirodnih ljepota koje morate vidjeti. Izdvaja se svakako slap Rinka koji je jedan od najvećih slapova u Sloveniji. Slap je poseban zbog toga što voda protječe kroz pukotine od stijena i tako tvori mnoštvo malih slapova koji se na kraju spajaju u jedan veliki slap visine od 90 metara! Prizor je uistinu veličanstven i mora se doživjeti u živo. Čisto savršenstvo.

Ekipa

NAJ IZAZOV

Malo me sram priznati, ali nikada (do tada) nisam “osvojila” ni jednu planinu. Sudbina je htjela da to očigledno bude – Velika planina. Iako u opisu iste piše da su planinarske staze lagane (što za iskusne planinare vjerovatno i jesu) … za mene je to bio poseban izazov.

Osvajanje Velike planine

Velike travnate površine na Velikoj planini idealne su za šetnje i uživanje u predivnim vidicima. Iz podnožja Velike planine za desetak eura vozi gondola do polovice puta, a drugi dio puta možete birati vožnju žičarom kojom se dolazi do samog vrha ili lagano planinarenje. Well, Lidija je planinarila, uništila fansy tenisice (tko ide u takvim tenisicama na planinarenje ha-ha), ali vrijedilo je…

VelikaPlanina

Gastronomska ponuda na vrhu Velike planine vrlo je zanimljiva i izdašna (kako to za prave planinare i gorštake treba i biti). Umorni i iscrpljeni od planinarenja počastili smo se ajdovim žgancima z ocvirki,  poznatim slovenskim štruklima (koje su vrlo slične našima), kiselim zeljem s kranjskom kobasicom, grah-ričetom i čašom finog slovenskog piva. Preporuka je prespavati jednu noć na vrhu Velike planine i promatrati nebo puno zvijezda, no mi smo morali put noge prema Zagrebu pa smo uspjeli uhvatiti posljednju gondolu. Čak i ja;-)

VelikaPlanina2

Putovala, napisala i fotkala: Lidija Šeatović za MLZ

Zahvaljujem ageniciji MGM Media Optima na pozivu i organizaciji ovog press puta