Diana By 

KAKO DA NE


Poput mnogih stranaca koji u Hrvatsku dođu na godišnji, i Iffat i Ayelet zaljubile su se u ljepote naše zemlje i gostoljubivost naših ljudi i to toliko da su se iz Izraela odlučile doseliti u Zagreb. Kako su tekle pripreme za selidbu, razmišljale su što bi mogle raditi u Hrvatskoj, a kako su obje zaljubljenice u hranu, odlučile su otvoriti izraelski restoran.

“Izraleska se kuhinja bazira na puno povrća, grahorica, i na jako malo mesa te je većina jela koje imamo u ponudi vegetarijanska”, kažu nam dok čekamo jela po njihovoj preporuci, hummus i shakshuku, uz čašicu ukusnog bezalkoholnog napitka od badema, također izraelskog specijaliteta.

Kako Da Ne-129

I dok neke stvari tipične za izraelsku, ali i arapsku kuhinju, poput hummusa ili falafela, možete naručiti i na drugim mjestima u gradu, shakshuka nas je posve oduševila. Okusom podsjeća na hrvatski đuveč (kasnije su nam rekle da to svi komentiraju), ali se poslužuje s jajetom. Kad je hrana došla na stol, prvo je bilo nužno uživati u svim tim bojama i mirisima svježe pripremljene domaće kuhinje. Kao da to nije bilo dovoljno, okus je bio božanstven, i malo pomalo počistile smo sve, do posljednje mrvice.

Kako Da Ne-178

“Jedino što nije izvorno izraelsko je lepinja”, kaže nam Iffat, “ali radimo na tome da uskoro počnemo posluživati pita kruh. Za lepinju smo se odlučile jer je najsličnija našoj piti.”

Nakon sve te predivne hrane, na red je došao desert (naravno!). Najegzotičnijim mi se učinio sahlab, puding s ružinom vodicom (koga to ne bi zainteresiralo?), kokosom, cimetom i orasima. U ponudi imaju i desert koji bi najlakše bilo opisati kao naše palačinke, ali to smo morale ostaviti za neki idući put.

Zanimalo me i zašto su restoran, koji se nalazi u Tkalčićevoj 59, nazvale Kako da ne, iza čega, naravno, postoji zanimljiva priča. Kad su se odlučile preseliti, razgovarale su o svemu s prijateljicom, koja je iz naših krajeva i sa suprugom koji živi u Izraelu te su tražile savjet za ime restorana. Ona je upitala supruga, što ono tvoj tata kaže kad ga netko pita je li gladan i hoće li nešto pojesti. Odgovor je, pogađate, “kako da ne”. A savjetujemo vam da upravo to odgovorite ako vas Iffat, Ayelet ili netko od konobara upita želite li nešto probati. Nećete pogriješiti.

IMG_20170314_135513

Fotografije: arhiva restorana 

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Cover12
Dva puta – s boka!
November 12, 2017
CC1
Kavu s mlijekom i mačku, molim vas!
October 15, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
IMG_2530
MASAŽE INSPIRIRANE ZAGREBOM
March 22, 2017
sbf_9478_145055
SAMOBORSKI FAŠNIK – Završetak u velikom stilu
March 03, 2017
25.02.2017., Zagreb - Humanitarni maskenbal Arena centar pod maskama.
Photo: Borna Filic/PIXSELL
FINALE ZA ČISTU DESETKU
March 01, 2017
sbf_5880_145044
PRINC SAMOBORSKI FAŠNIK I PRINCEZA KRAFNA
February 27, 2017

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.