My Little Zagreb By 

JASKA – mali grad bogate kulturne baštine


CRKVE

Oni neki momenti…
Kad vrijeme kao da je stalo. Kad čeznutljivo gledamo kroz lagano zamagljene prozore zamišljajući da smo na nekoj dalekoj, romantičnoj destinaciji.

Ono kad je gledanje u prazno već u kategoriji hobi. Dani neizvjesni. Svi planovi stavljeni „on hold“. Život stavljen na opciju: čekanje. Dođe da vam da dignete ruke od svega. Jer situacija oko nas baca nas u depru… željeli mi to ili ne.

I onda mail koji te razveseli poput djeteta…

Poziv na jednodnevni izlet praktički u susjedstvo. Naime, dva mala grada, Jastrebarsko i slovenski Črnomelj odlučili su revitalizirati svoju kulturnu baštinu te su razvili zajednički projekt pod nazivom kulTura – osmišljenu turističku turu pod pokroviteljstvom EU projekta.

I shvatiš da daleke destinacije s romantičnim zalascima nisu jedina opcija. Da se nedaleko Zagreba nalazi gradić koji obiluje bogatom kulturnom baštinom i koji te vadi iz trenutne travel bug depre just like that.

Sretno uskačem u auto i nakon pola sata vožnje provodim divan sunčani jesenski dan na najbolji mogući način.

******************

Čeka me grupica kolega, domaćini i puno lijepih mjesta koje imamo u planu posjetiti. Biram neke koje su me oduševile, zato ostanite sa mnom i idemo zajedno uživati u ljepotama Jaske.

IMG_7093-2

**********************

Točka okupljanja je Franjevački samostan i crkva Sv. Marije.

Karizmatični pater samostana Velimir Tomašković proveo nas je kroz to prekrasno zdanje i objasnio da se radi o spomeniku kulture najviše kategorije prvotno izgrađenom za crkveni red dominikanaca kao obećanje bana Petra Erdödyja. Na poziv bana Tome Erdödya u Jastrebarsko su 1602. godine došli franjevci iz Bosne koji su preuzeli samostan i crkvu. Samostan je dom „inkunabula“ – knjiga tiskanih prije 1500. godine, starih zemljopisnih karti i djela brojnih umjetnika poput Giovannia de Rossija i Valentina Metzingera.

Pod dojmom veličanstvenog izgleda s jedne strane i jednostavnosti života samostana s druge strane, nastavljamo prema centru Jaske. Prolazimo kraj Kapele Sv. Duha – bisera crkvene arhitekture i omiljenog duhovnog mjesta stanovnika gornje Jaske, te kraj Gradskog muzeja i galerije Jastrebarsko no krov se na tim zdanjima popravlja pa ih ovaj puta nismo imali priliku posjetiti. Note to myself: doći ponovno kad se krov popravi;-)

Pater

Pater Velimir Tomašković nadahnuto priča o svom Franjevačkom samostanu

****************************

Jaska nije veliki grad u geografskom smislu, ali obiluje bogatom kulturnom baštinom. Praktički svaka kuća i svako mjesto ima bogatu povijest. Tako se na glavnom Trgu Josipa Jurja Strossmayera nalazi Kip obitelji, autorice Milene Lach, kao simbol okupljanja svih generacija. Jer to Stross je (oduvijek bio) – romantičan mali trg na kojem su se skrivača igrali najmlađi, mladi doživjeli prve poljupce i zaljubljenosti i prošetali svi oni koji ga godinama gledaju kako se mijenja. Da se 1883. godine u Jaski nije dogodio požar u kojem je u središtu grada izgorjelo nekoliko drvenih kuća, možda ga danas ne bi ni bilo. Požar je, osim problema, stvorio i slobodan prostor za središnji gradski trg. Dokaz da je svako zlo – za neko dobro;-).

Nedaleko Strossa nalazi se Crkva Nikole biskupa koja se spominje još u povelji kralja Bele IV. iz 1257. godine te na popisu arhiđakona Goričkog Ivana iz 1334. godine. Poznata je i po nadgrobnoj ploči Petra Erdödyja kao i po Hefererovim orguljama.

Preko puta crkve smještena je jedna od najstarijih građevina Jaske, od iznimne kulturne važnosti –  Napoleonova bolnica ili Šubarova kuća. Naime, Jastrebarsko je od 1809. do 1813. u doba Napoleona bilo dio Ilirskih provincija (slovenske i hrvatske zemlje pod francuskom vlašću, a naziv im dolazi od naziva starosjedioca Ilira).

************************

Pogađate što nam je ipak bilo najljepše i najromantičnije… i gdje smo se najviše zadržali i fotkali?

Perivoj-23Erdody

Perivoj dvorca Erdödy – Žitnica – Most Ljube Kraljević

Nema ljepšeg mjesta za dnevne i noćne šetnje od ovog perivoja – to znaju svi Jaskanci i oni koji (kao i mi) navrate u njega. Krase ga potok Reka, jezero Park i mističan dvorac Erdödy. Uređene šetnice koje prati rasvjeta i drveni mostići idealni su za druženje s obitelji i prijateljima. Žitnica je sastavni dio perivoja, a sagrađena je 1549. godine. Mostovi su simbol spajanja ljudi, pa je tako i s mostom kojem su građani odabrali ime „Most Ljube Kraljević“ kao uspomenu na veliku ljubav grofa Stjepana Erdödy i lijepe seljanke Ljube Kraljević.

IMG_7697

Posljednja destinacija prije odlaska na ručak bila je  – Bačvarska zbirka obitelji Golub.

Bačvarstvo u Jastrebarskom ima dugu tradiciju, a njezin je čuvar obrtnik Mirko Golub koji zna da je za ukusno vino jako važan upravo način izrade bačava. Bačvarsku radionicu „Golub“ utemeljio je još 1962. godine, a njegova impresivna zbirka alata s čak 233 eksponata koji su se nekada koristili u izradi drvenoga posuđa, danas ima status kulturnoga dobra Republike Hrvatske.

Sve nas je osobito zanimalo gdje se to čuvaju vrhunska vina i što je sve potrebno da bi maksimalno uživali u njima.

A maksimalan užitak nastavio se u Izletištu Vinogradarska kuća „Braje“ gdje smo uživali u gastro delicijama ovog divnog plešivičkog kraja.

Jesen oko nas i jesen na tanjuru u svom najljepšem i najinstabiličnom izdanju.

Braje

Divna si Jaska. Vraćam se ponovno:-)

 

Tekst: MyLittleZagreb

Fotografije: Arhiva MLZ, Mario Šlibar / @travel_wild_bloggers/

Hvala: @jastrebarsko.tourist

 

  • 15. Studeni 2020.
  • by: My Little Zagreb
  • 0