Lidija By 

JEDI, MOLI, VOLI… # VOL. 3


cover

Jedan blic posjet zgodnom, malom hrskavom restorančiću.

Bajkovita izložba koja me vratila u najranije djetinjstvo kada smo (zar ne?) sve željele biti balerine i vjerovale u bajke i…

Jedna prava beauty božićna fešta u društvu Coco Chanel.

Ovomjesečna JEDI, MOLI, VOLI rubrika – možeeee;-)

JEDI

Geografija i gastronomija

Zgodno. Minijaturno. Šarmantno.

Najkraći mogući opis (n)ovog mjestašca u gradu, na adresi Petrinjska 14. Spoj geografije i gastronomije na hrvatski način i uz svjetsko ime: Croatian Food Heritage.

Vrtim se oko svoje osi i pokušavam uhvatiti detalje kamerom dok u dućančiću trojica stranaca čine gužvu. Situacija se ipak brzo raščišćava i odlažem fotić na stol. Vrijeme je za nešto izist. Gablat. Čavrljam s ljubaznim domaćinima: Nikolom i Gabrijelom. Majušnim se prostorm šire različiti mirisi iz svih kutaka lijepe naše. Za oko mi zapinje smokovača, omiljeni mi liker. O.k.! Nije tako dobra kao ona koju radim sama doma (skromnosti mi moje), ali može proći… Naručujem specijalitet kuće – CroBite. Moj se zove Pastirski kanape i sastoji se od namaza od buće sa svježom ličkom skutom, prženim bućinim koščicama, hrskavom pancetom i vlascem.

Hrvatska na malom sendviču. Like! Ideja je da kroz pet, šest tipičnih hrvatskih namirnica ponude isto toliko kanapea koje su nazvali CroBites. Od Dalmacije, Slavonije, Istre i Međimurja… zastupljeno je barem jedno izvorno jelo iz svake regije. Dobijete još i priču i neko fino vino ili pivo domaće proizvodnje.

Hint: obavezno posjetiti!

MOLI

Bajka à la carte

Mislim da mi malo u životu nedostaje bajki. Vama ne?

Svakodnevnica – mod: (pre)realan.

A ja se želim igrati, biti vila, obući pahuljastu haljinicu i zaplesati… naći princa s happy endom.

Vani je duboki minus, brrrr… ulazim u MUO, a u predvorju me dočekuju preslatke lutkice balerina moje (nove) prijateljice Jasmine u koje se zaljubljujem na prvi pogled. Na ulazu stražari ogromni “vojnik” Orašar.

Nevjerovatno je da je balet prvi puta izveden davne 1892. godine u Sankt Petersburgu i da je svake godine, još uvijek prava lutrija domoći se karata za izvedbu u HNK-u. Balet Orašar ili, izvorno, Ščelkunčik (probajte, probajte… nije tako teško izgovoriti!), čija se radnja odvija na Badnju večer, jedan je od najpoznatijih u svijetu. U Zagrebu ga je prvi puta postavila Margareta Froman, ruska primabalerina, a 1968. ulogu princa u milanskoj Scali plesao je slavni Rudolf Nureyev. Ima puno naj, i prvi i slično kada je taj balet u pitanju. A izložba ne zaostaje u epitetima.

Kostimi su fascinantni. Većina iz fundusa HNK-a, a mnogi i iz privatnih zbirki širom svijeta. U mnogima je teško plesati. Zato se neke slike baleta plešu samo par minuta. Rekonstrukcije izvornih kostima, kao i oni sami, prava su remek-djela.

Orašari, legendarne figurice, zapravo su drobilice za orahe koje su prvotno izrađivali rudari izgubivši svoj posao. Izrada Orašara vrlo je komplicirana i teška pa su stoga itekako vrijedni. Ne drobe svi orahe, neki npr. nose sol i papar ;-)… a neki su samo za ukras.

Ružičasti i bijeli pahuljasti kostimi, plašt princa, Čajkovski, Nureyev, ples Vila šećera, borba miševa i Orašara… zimska bajka u najvećoj mogućoj dozi! Prija! Preporučam!!!

Izložba traje do kraja veljače.

VOLI

Prava koloritna fešta

E… te neke kombinacije.

Inspirativni sastojci.

Odvažno odmjereno.

Savršeno obojano.

Idealno kombinirano.

Postoje ti neki brendovi koji su ljubav na prvi… Ne, krivo. Love forever! Čije ime, kada izgovaraš, zatitra srce. S kojima nema brige, ni panike i sve je lagano, teče po planu. I iznova se raduješ novim susretima, novim pričama, novim druženjima.

A ponovno sam druženje dogovorila s novom kreativnom direktoricom brenda Chanel, Lucijom Picom… kroz njezinu novu i fascinantnu božićnu kolekciju, of course!

Lucija je bila inspirirana gradovima (nismo li i mi… oh, mylittlezagrebe!) i kreirala je liniju koja oduzima dah – kao i uvijek.

Staklo, metal i gumu transformirala je u neobičnu nijansu i teksturu, a ružičastu, koraljnu i crvenu nijansu upakirala chanelovskom svježinom i vedrinom. U kolekciji Synthetic de Chanel mjesto je rezervirala za: palete sjenila, tuš za oči, intenzivno ružičasto rumenilo, ruževe i lakovi za nokte.

Breathless;-)

Tekst: Lidija Šeatović

Fotografije: Lidija Šeatović, press

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

Bg ulice_
SLASTAN PUT U BEOGRAD
June 17, 2018
Collage_11
BOLJA JA!? – MOGUĆE JE
December 13, 2017
Cover12
Dva puta – s boka!
November 12, 2017
CC1
Kavu s mlijekom i mačku, molim vas!
October 15, 2017
IMG_4116
JEDAN DAN U GRAZU
July 03, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
MA2016_24_0018 rec
LET’S TALK ABOUT BEAUTY
May 28, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.