Matea By 

LEDENA BAJKA – Naučiš me piruetu?


Prekasno kao pojam ne postoji u terminologiji. Barem ne u onoj kojom ja baratam. Elem, nikad nije (pre)kasno da ostvariš svoje djevojačke snove. Kozmos uvijek kaže može, right?

O tome sam puno razmišljala zadnjih dana. Tjedana. Mjeseci. Kao mali misliš da možeš sve. Svijet je tvoje igralište, a ti postavljaš pravila i režiraš. Nešto malo kasnije, kad porasteš i raširiš krila, uglavnom te uvjere da nešto ne možeš, da ima boljih, da nisi dorastao, čekaj još malo, drži se po strani, neee, to nije za tebe, ne, radije budi mainstream, pravila, regule, ispiti, škola pa faks pa udaja pa dijete. Sve po pe-es-u.

A onda… Onda se negdje u međuvremenu dogodi život. Divno je kako odrastaš i učiš (a nekima se to počne događati khm u tridesetima) pa se vratiš na onaj dječji mode i skužiš da pravila zapravo i jedino postavljaš ti. I ograničenja. Neograničenja.

Jedno od prvih sjećanja iz djetinjstva uključuje tople zimske večeri kod dede i bake i obavezno gledanje Zlatne piruete Zagreba uz vatricu kraj peći (plinska peć, kakvu baka ima i danas, najbolje grije. Ili je to samo njena ljubav). Sanda Dubravčić prva i jedina, zatim Katarina Witt, Agnes Gossein… Imena sam zaboravila, ali osjećaja se vrlo dobro sjećam.3_00700012

Sjećam se vikenda i vikenda koje sam provela na ledu. Baka i deda mog su bratića Hrvoja i mene uvijek kad smo spavali kod njih, a bilo je to počesto, vodili na Šalatu. Disco klizanje, kužiš! To je bila nova fora, bilo je zabavno, Patrick Swayze je pjevao Time of My Life, imali smo fudbalerke, klizanje je uključivalo i masnu lepinju poslije i vrući šipkov čaj u pauzama i bilo je superzabavno. Dečki se nisu upucavali preko WhatsAppa nego naglim kočenjem centimetar od tebe, tak da te poprskaju ledom.

00710022_1

Volim klizanje. Znam klizati. Ipak, žao mi je i dan-danas što ne znam klizati bolje i što se nisam klizanjem bavila ozbiljnije, profesionalnije jer biti klizačica je nakon princeze i balerine, bilo moje idealno zanimanje kad sam imala sedam. A ni danas mi ne zvuči loše.

Gracioznost, fragilnost (samo naoko), otmjenost, snaga, predivne haljine, impresivne figure…Klizačice su za mene bile i ostale ideal ženske energije, girl powera, balerine na ledu.2_00710024_Fotor_Collage6_00700019

Nešto godina kasnije…Radim sa sportašima. Nogometaši, odbojkaši, košarkaši, tenisači, klizači…Hej, klizačice! Eto prilike za mene, pomislila sam. A eto prilike i za malu zamjenu uloga…Zašto moji učenici ne bi nakratko posali moji učitelji?

00710014_FotorTomislavac7Tomsilavac1_3

Kad sam Izabeli predložila da odemo “na led” trebalo joj je oko tri sekunde da pristane, a kad nam se pridružila i Tena, mojoj sreći nije bilo kraja.Tomislavac_collageNapokon ću naučiti piruetu! A možda i lastavicu, axl (možda ne odmah dvostruki ili trostruki, ali malim koracima…), lutz… Ma kvragu, ako me nauče klizati unatraške i zakočiti bez zalijetanja u ogradu, na konju sam.

Hššš, hššš…Zvuk noževa klizaljki na ledu, prazno klizalište još zatvoreno za građanstvo i nas tri u rano nedjeljno jutro učinili su da moja uobičajena jutarnja mrzovolja nestane u trenu. A kad nam se pridružila moja kolegica Ana mogle smo zaklizati i u parovima.

I poletjeti… Lastavicu sam usvojila, pišem plus :-)

Prostora za učenje još ima. Ima ga uvijek. No, neke se ljubavi nikad ne zaboravljaju i neke klizaljke još nisu spremne da se okače o klin. Cure, hvala vam <3, idući put imamo trening LEVEL PRO.

10_0071000400710006_Fotor

Izabela Čerkuć ova dvadesetogodišnja studentica prava klizati je počela s tri godine. Trenirala je u klubu Mladost, a kad joj je bilo petnaest bila je druga najbolja klizačica u Europi i prva u državi u kategoriji juniorki.

Tena ČoporŠesnaestogodišnja učenica trećeg razreda Športske gimnazije kliže već jedanaest godina, a prije desetak dana nastupila je na 48. Zlatnoj pirueti Zagreba u senirskoj kategoriji u kojoj su nastupile i svjetska i olimpijska pobjednica. Osvojila je sjajno 15. mjesto.

Klizalište Ledeni Park na Tomislavcu otvoreno je u sklopu Adventa u Zagrebu i možete ga posjetiti svakog dana od 10 do 23 sve do 10. siječnja. Djeca do šest godina kližu besplatno, a ostali mogu kupiti ulaznice po cijeni od 15/20 kuna (ovisno o terminu) na licu mjesta ili online. Ukoliko nemate svoje klizaljke, ne brinite jer unajmiti ih možete za 10 kuna, a ako vas ide više ostvarujete popust na obiteljsku ulaznicu. Vidimo se!

CREW: Izabela Čerkuć, Tena Čopor – on skates

FOTO: Dunja Plazonja i Lidija Šeatović za MLZ

MORAL SUPPORT: Ana Hečej (on skates, too)

SPECIAL THANKS: Katapult promocija (lokacija), Nika Meleh (costume)

Članci koji bi vam se mogli svidjeti

CC1
Kavu s mlijekom i mačku, molim vas!
October 15, 2017
IMG_9029
NA KORAK DO MICHELINOVE ZVJEZDICE
June 15, 2017
MMia
SAY CHEESE!
June 08, 2017
Processed with VSCO with a5 preset
BO BO BOTANIČAR!
April 24, 2017
IMG_20170314_135513
KAKO DA NE
April 22, 2017
IMG_2530
MASAŽE INSPIRIRANE ZAGREBOM
March 22, 2017
sbf_9478_145055
SAMOBORSKI FAŠNIK – Završetak u velikom stilu
March 03, 2017
25.02.2017., Zagreb - Humanitarni maskenbal Arena centar pod maskama.
Photo: Borna Filic/PIXSELL
FINALE ZA ČISTU DESETKU
March 01, 2017
sbf_5880_145044
PRINC SAMOBORSKI FAŠNIK I PRINCEZA KRAFNA
February 27, 2017

Komentiraj

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena * su obavezna.