Lidija By 

SALZBURG ROADTRIP


Nastavljamo u petoj kroz život no ovaj vikend povlačimo rikverc na najjače, stavljamo “real life“ na čekanje – moramo se malo odmoriti. Znači ništa svakodnevni život, emotivne drame, ništa stresovi. Zahvalni smo na tome što postoje sjećanja na mjesta koja smo posjetili i koja nas mogu drajvati cijele tekuće godine… i svih onih koje slijede.

Jedno takvo putovanje dogodilo se početkom godine. Mozartov grad ugostio nas je na Mozartov rođendan (…postoji li slučajnost? Ne, svemir nije tako lijen), pa je sve nekako odisalo posebnim čarom.

Evo kratkih informacije što vidjeti u jednom danu u tom prelijepom gradu.

Salzburg

S m j e š t a j

Hotel HEFFTERHOF

Hefferhof
hotel

Kao i u drugim gradovima u Austriji, najpovoljniji smještaji su u pansionima i Gasthausima, kojih je i Salzburg prepun. No ako se malo potrudite, pronaći ćete i zgodne, a ne tako skupe hotelske smještaje.

Mi smo imale sreću jer nas je ugostio Hotel Heffterhof. Radi se o simpatičnom, ugodnom i funkcionalnom eko – hotelu smještenom u mirnom dijelu grada. Hotel Heffterhof u punom je smislu riječi ekološki hotel. Atraktivan stil i dizajn cijelog hotela upotpunjen je jednostavnim i ugodnim sobama (njih 56) koje su btw obložene naravno – drvetom. Svi preparati koji se koriste u hotelu su ekološki, a hrana koja je organskog je podrijetla jer namirnice nabavljaju od domaćih proizvođača iz okolice grada. S obzirom da nije u samom centru, odličan je za opuštanje nakon cjelodnevnog razgledavanja grada. Ima besplatan parking (važno za sve one koji u Salzburg dolaze osobnim automobilom jer se na taj način puno štedi na parkingu u gradu koji je prilično skup). Odmah preko puta hotela nalazi se autobusna stanica i praktički ste za 10-tak minuta u gradu. Dobrodošli su i kućni ljubimci. Svaka preporuka za smještaj u Salzburgu!

Š t o v I d j e t i znamenitosti

Dvorac Mirabell

Izgrađen u 17. stoljeću, sa svojim predivnim vrtovima, fontanama i statuama rimskih i grčkih bogova jedan je od najljepših europskih baroknih zdanja. U dvorcu se sada nalaze uredi salzburškog gradonačelnika, a Mramorna dvorana, u kojoj su se nekada održavali balovi i nastupao Mozart, danas služi za vjenčanja. Ne čudi da je navala velika i da se morate i godinu dana ranije rezervirati.

Park ispred dvorca poznat je i po sceni iz legendarnog filma ‘Moje pjesme, moji snovi’, kad Fräulein Maria (Julie Andrews) s djecom obitelji Trapp pjeva pjesmu Do-Re-Mi.

Mirabell

Mozartova rodna kuća u ulici Getreidegasse

Kamena, prepuna malih butika, galerija, knjižara i dućana, glavna ulica Getreidegasse poznata je i po tome što se u njoj nalazi rodna kuća velikog Mozarta u kojoj se 27.1.1756. rodio. Interesantno je to da gradski pravilnik nalaže kako točno moraju izgledati reklame, tako da iznad prodavaonica postoje isključivo željezni znakovi i oblici.

Rodna kuća najslavnijeg Salzburžanina otvorena je za javnost. Danas je cijela zgrada pretvorena u muzej u kojem, među ostalim, možete vidjeti sobu u kojoj je Mozart rođen, kao i obiteljske portrete, Mozartovu violinu i čembalo…

Mozart i tvr

Utvrda Hohensalzburg

Smještena je na brdu Festungsberg, iznad samog grada i s nje naravno puca najljepši pogled na grad. Široka je 150m i duga 250 m te se smatra jednim od najvećih srednjovjekovnih dvoraca u Europi. Do nje se dolazi najlakše žičarom, no mi smo morali pješice jer je ista bila pod radovima i zatovrena. Ulaz u tvrđavu se naplaćuje (8 eura bez žičare, a 11.30 eura sa žičarom). Unutar zidina pronaći ćete zanimljiva dvorišta, kule i prekrasne interijere. Tu je i muzej u kojem je dokumentirana povijest tvrđave te svakodnevni život koji se u njoj vodio. S najvišeg tornja pruža prekrasan pogled na grad i njegovu okolicu.
Danas se u dvorištima tvrđave održavaju različita događanja, poput ljetnih koncerata ili božićnog sajma.

Zanimljivosti o Salzburgu

  • Salzburg u prijevodu znači ‘Slana tvrđava’. Naime, cijeli je prostor nekad bio pod morem pa sve obiluje najpopularnijim začinom – solju. Grad okružuju mnogobrojni rudnici soli od kojih su neki otvoreni i za turiste.
  • Film ‘Moje pjesme, moji snovi’ najkomercijalniji je film snimljen 1960-ih godina. U to je vrijeme zaradio oko 160 milijuna dolara, što bi u današnje vrijeme bilo oko 1,14 milijardi.
  • U najstarijem cafe baru u Salzburgu, Café-u Tomaselli, običan espresso platiti ćete3 eura (22,5 kn).
  • Poznato energetsko piće Red Bull proizvodi se u Salzburgu

Riječi: Lidija Šeatović za MLZ

Zahvaljujem hotelu Heffterhof na gostoprimstvu

Hvala mojim dragim curama na super društvu i provodu:

@skitnica i @clic4chic